SCHOORL – De Groet uit Schoorl Run vindt plaats op zondag 12 februari. Inschrijven is mogelijk tot en met maandag 30 januari. Liefhebbers kunnen deelnemen aan de 10 kilometer, NK 10 kilometer, 21,1 kilometer, 30 kilometer en de Kids Run. De 21,1 en 30 kilometer zijn bijna uitverkocht, meldt sportorganisator Le Champion.

Deelnemers aan de Groet uit Schoorl Run lopen door de prachtige natuur van Schoorl. Een groot deel van het parcours gaat door het bos- en duingebied van Staatsbosbeheer. Kijk op de website van de Groet uit Schoorl Run voor meer informatie en inschrijven.

Breed deelnemersveld

Een breed en sterk deelnemersveld staat op 12 februari aan de start van de Groet uit Schoorl Run, het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer.

Le Champion laat weten dat Khalid Choukoud, Luuk Maas, Filmon Tesfu, Frank Futselaar, Tom Hendrikse en Benjamin de Haan de grootste kanshebbers zijn voor de Nederlandse titel. Ook het startveld bij de vrouwen is volgens Le Champion van enorme klasse met Jip Vastenburg, Maureen Koster, Diane van Es, Jennifer Gulikers en Marcella Herzog, aldus Le Champion.

Luuk Maas

Maas is de huidige Nederlandse kampioen op de 10 kilometer op de weg. Hij pakte vorig jaar de titel in Venlo door in de laatste meters voor de finish weg te lopen van Tesfu (tweede) en Hendrikse (derde). Eerder dat jaar pakte hij ook al de winst op het NK halve marathon.

“Ik hoop de titel te kunnen verdedigen in dit sterke veld. In 2022 had ik een geweldig jaar met twee nationale titels. Ik loop graag in Schoorl, het is voor mij een van de favoriete voorjaarsklassiekers op de agenda”, aldus Maas.

Khalid Choukoud en Filmon Tesfu

Maar er zijn meer kapers op de kust. Choukoud was al twee keer kampioen op de 10 kilometer, al was dat wel al in 2011 en 2013. De 36-jarige Hagenaar heeft een persoonlijk record van 28.34 minuten. Filmon Tesfu liep vorig jaar in Valencia zijn snelste 10 kilometer in 28.35 minuten. Zijn zilveren medaille vorig jaar smaakt naar meer.

Benjamin de Haan en Frank Futselaar

In dezelfde wedstrijd in Valencia liep Benjamin de Haan naar 28.36 minuten. Frank Futselaar, met een persoonlijk record van 29.20, heeft wel al titels op de baan, maar nog niet op de weg. Tom Hendrikse stond vorig jaar al op het podium en heeft 29.31 minuten achter zijn naam staan. Begin deze maand was Hendrikse de snelste Nederlander bij de NN Egmond Halve Marathon, waar hij als tweede eindigde.

Nog een aantal namen die voor een verrassing kunnen zorgen op zondag 12 februari: Noah Schutte, Stan Schipperen, Stan Niesten, Tom Hoogeboom en Lucas Nieuweboer.

Jip Vastenburg, Diane van Es en Maureen Koster

De strijd bij de vrouwen ligt helemaal open. Daar staan veel dames met een snel persoonlijk record aan de start. Jip Vastenburg liep in 2014 in Schoorl haar persoonlijke record van 32.49 minuten. De 28-jarige atlete is bezig aan een opmars: in oktober werd ze Nederlands kampioen op de cross tijdens de Warandeloop en liep in oktober een goede 10 kilometer in 33.38 minuten.

Hardlooptalent Diane van Es liep afgelopen najaar in Tilburg naar 32.50 minuten. Maureen Koster werd al driemaal kampioen op de 10 km en heeft met 32.15 minuten de snelste tijd. Eén van die overwinningen was in 2018 tijdens de Groet uit Schoorl Run. Daarnaast excelleerde ze afgelopen zomer op de 5000 meter op de baan door vierde te worden op het EK.

Diana van Es (bron foto: Le Champion)

Marcella Herzog en Jennifer Gulikers

Kan titelverdedigster Marcella Herzog dit hardloopgeweld aan? “Ik kijk erg uit naar een mooi spektakel tijdens het NK 10 km in Schoorl. Vorig jaar was voor mij een superseizoen met de dubbele titel op 10 kilometer en ik ga dit jaar natuurlijk strijden om mijn titel te verdedigen. In een sterk vrouwenveld gaat het hoe dan ook een spannende race worden”, aldus Herzog.

Herzog domineerde het NK 10 km vorig jaar in 33.55 minuten en heeft een beste tijd van 33.35 minuten. Jennifer Gulikers werd tijdens het NK 10 km tweede en scherpte haar persoonlijk record op 31 december aan naar 33.47 minuten. Ze begon het jaar ook uitstekend door derde te worden bij de NN Egmond Halve Marathon.

Aan de start staan nog een aantal opvallende namen: Leonie Balter, Julia van Veldhoven, Anne Luijten, Jacelyn Gruppen en Silke Jonkman.