BERGEN – Vrijwilligers van de Ruïnekerk staan zaterdag 4 november bij de Bergense supermarkten. Zij willen mensen enthousiast maken om wat extra boodschappen te doen voor inwoners van een aantal Roemeense dorpen. Als kerstcadeau uit Bergen. Producten, zoals rijst, pasta, olie, wasmiddel en koffie, vinden wij heel gewoon, maar voor veel Roemenen zijn ze behoorlijk luxe.

De Protestantse Gemeente Bergen, die de Ruïnekerk als thuisbasis heeft, doet deze actie al jaren voor dorpen waar de kerk een goede band mee heeft.

De welvaart in Roemenië neemt gemiddeld toe, maar zeker op het platteland is de armoede vaak enorm. Vooral senioren moeten het rooien met pensioentjes van circa twee euro per week, een groentetuintje en een paar kippen. Vaak zorgen deze ouderen ook nog voor kleinkinderen wiens ouders uit financiële noodzaak naar de stad zijn verhuisd.

De kerk verzamelt de opgehaalde supermarktartikelen, verpakt deze en stuurt ze mee met een verzameltransport van meerdere Noord-Nederlandse hulporganisaties.

De truck die hiervoor op pad gaat, wordt gratis beschikbaar gesteld door een transportbedrijf uit Friesland. De chauffeurs doen dit vrijwillig. De kerk betaalt daarom een deel van de diesel- en verzekeringskosten.

In Roemenië aangekomen, worden de goederen eerlijk verdeeld door een van de kerken in de dorpen.