BERGEN – Historisch museum Het Sterkenhuis in het centrum van Bergen presenteert de tentoonstelling ‘Van boer tot badgast’ over de rijke geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee. Te zien zijn objecten, oude prenten, kaarten en textiele stukken uit de Sterkenhuis-collectie.

Museum Het Sterkenhuis wil met deze expositie het verhaal van Bergen op een eigentijdse en meer permanente manier presenteren. De geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee is niet in steen gebeiteld, tegelijkertijd beslaat ze vele eeuwen. In ‘Van boer tot badgast’ worden daarom de bezoekers uitgenodigd hun eigen ideeën en verhalen hierover te delen met het museum.

Dorp voor boeren, kunstenaars en toeristen

De Heerlijkheid Bergen is tot begin twintigste eeuw een boerendorp. Daarna groeit het uit tot een plek voor zijn bewoners, een magneet voor kunstenaars en een idylle voor recreanten en toeristen.

Het heeft zijn snelle ontwikkeling vooral te danken aan de durf en invloed van persoonlijkheden als Jakob Van Reenen, burgmeester van Bergen van 1885-1923, en zijn vrouw Marie van Reenen-Völter, die in vele verhalen voorkomen.

Die verhalen komen tot leven in de  grote en veelzijdige collectie van historisch museum Het Sterkenhuis in het gelijknamige rijksmonument uit 1655, middenin de oude dorpskern.

Urn, uit de eerste eeuw na Christus (bron foto: Het Sterkenhuis).

Wat is er te zien?

Een vitrine toont kledingstukken uit 1720, 1820 en 1920. En er is méér aandacht voor textiel, waarvan Het Sterkenhuis veel unieke stukken in zijn collectie heeft, zoals bijzondere kinderkleding en allerlei attributen.

Getoond worden prenten van onder meer pionier Job Graadt van Roggen (1867-1959). Ook zijn te zien werk van andere Bergense School-kunstenaars, historische kaarten en het werk van de achttiende-eeuwse tekenaar Pieter Ellen.

Er is aandacht voor de oorlog van 1799 die in Bergen plaatsvond en het roemruchte Ontzet van Alkmaar en zijn desastreuze gevolgen voor Bergen. Hiervoor is dit jaar bredere aandacht in de regio.

Bovenste foto: Pop uit de 18e eeuw (bron foto: Het Sterkenhuis).

De Voert in Bergen (Afbeelding: Hans van Draanen, 1976).
Burgemeester Lars Voskuil van Bergen opende vrijdag 14 april de tentoonstelling in de Ruïnekerk (aangeleverde foto).