BERGEN – Beleef de Sinterklaasintocht van 1955 in deze video.

In De Duinstreek van vrijdag 2 december 1955 (de toenmalige lokale krant van Bergen) is over de intocht van de Sint het volgende te lezen:

“In het stralende, licht vriezende weer stonden woensdagmorgen omstreeks 11.00 uur honderden kinderen en kleuters langs de hele Karel de Grotelaan opgesteld om Sint Nicolaas te ontvangen, die dit jaar per rijtuig (in plaats van met de inmiddels gestopte Bello) met de Bergense Harmonie voorop in Bergen aankwam.

Na langs de lange kinderschaar te zijn gereden, maakte de bisschop een rit om de Ruïnekerk, gevolgd door de schier eindeloze stoet kinderen. Voor het raadhuis werd hij door burgemeester W. Huygens, met een anderhalf jaar oud rond kaboutertje op de arm, ontvangen. De kleine meid die zo als eerste van alle kinderen Sint Nicolaas een handje mocht geven, vond het prachtig en zat daarna weer zoet en tevreden op moeders arm.

De Sint overhandigde de burgemeester een cadeautje, terwijl hij meteen het grote boek waar goed en kwaad van elk kind in staat in ontvangst nam. Daarna begon zijn rondgang te voet langs de eindeloze rij kinderen rond de Ruïnekerkmuur. Overal werden handjes uitgestoken, zowel naar Sint Nicolaas als naar Pieter en Pedro, die druk aan het strooien waren. Maar sommige handjes boden de goede bisschop ook eigengemaakte tekeningen aan. Gezongen werd er maar weinig, behalve bij de zusters waar de klassen allen dapper verschillende sinterklaasliedjes zongen.

Na de rondgang volbracht te hebben, stapte Sint Nicolaas weer in het rijtuig gevolgd door zijn beide knechten en met de Harmonie voorop vertrok hij weer langs de Breelaan en de Jan Oldenburglaan. We hebben het zelf gezien, Sint Nicolaas is weer in ’t land.

Bron tekst en video: ©Historische Vereniging Bergen (HVB).