SCHOORL – Kinderen in hun kracht zetten en hun talenten laten ontdekken en ontwikkelen. Dat was zondag in dorpscentrum De Blinkerd in Schoorl het doel van het evenement Durven en Doen. Maar liefst 65 jongeren van zes tot en met zestien jaar uit de gemeente Bergen hielden zich bezig met hiphop, theater, muziek, beeldende kunst en vloggen.
Chrystal Cochius, taalcoördinator van Welzijn Bergen, vertelt aan RTV80 dat het evenement plaatsvond voor kinderen uit alle hoeken van de wereld die in de gemeente Bergen wonen. Dit waren bijvoorbeeld vluchtelingenkinderen en deelnemers die weinig kans hebben om deel te nemen aan dit soort activiteiten. Bijvoorbeeld vanwege beperkte financiele middelen. “Zij konden een dag plezier beleven met elkaar. Dat is geluk: iedereen maakte plezier en dat is prachtig om te zien.”
‘Dromen van een mooiere wereld‘
Tijdens ‘Durven en Doen’, dit jaar voor het derde achtereenvolgende jaar in De Blinkerd, mochten de jonge Bergenaren deelnemen aan workshops en met elkaar dromen over Utopia, een mooiere wereld. Ervaren en enthousiaste docenten zorgden voor de begeleiding. Dit zijn hiphop-docent Miquel Geduld, regisseur en theaterdocent Hans Langeree, de kunstenaars Sies Vrasdonk en Rob Komen en camerajournalist Maaike Bosma. Hun workshops waren toegespitst op een bepaalde leeftijdscategorie om ervoor te zorgen dat elke deelnemer op zijn of haar eigen niveau kon meedoen.
Vanwege ‘Utopia, een mooiere wereld’ als thema, ontworpen de kinderen t-shirts vanuit een sjabloon met afbeeldingen die met dit onderwerp te maken hebben. Cochius: “Bijvoorbeeld een vader die zijn kind optilt, een hond, een bloem of vogels. Zie lieten hun eigen dromen zien voor een mooiere wereld.”
De tekst loopt door onder de foto.
Vrijwilligers en publiek
Ook behoren projectcoördinator Mireille Otto van Stichting Welzijn Bergen en Miranda Sevenhuijsen van Kek Schoorl bij het organiserende team en waren er veel vrijwilligers van de partij voor de begeleiding van de kinderen tijdens de workshops, het verzorgen van het eten en drinken en het bedienen van het licht en geluid tijdens de eindvoorstelling.
De mannen van de Lions Club Schoorl waren één van de sponsoren. Zij hielpen met het opbouwen van het podium en het bereiden van de lunch voor de kinderen. Dans, muziek, theater en kunst kwamen bij elkaar tijdens de eindvoorstelling voor het publiek, waarbij de kinderen de resultaten van de workshops op het podium lieten zien. Verder speelde het vijfkoppige orkest van het AZC in Heerhugowaard, Orchestre Partout, Iraans-Koerdische muziek.
Alle kinderen kregen een tasje cadeau met vouchers voor een filmmiddag bij CineBergen, een dagje spelen bij speeltuin de Goudvis en workshops bij Studio C en Zomerkamp Schoorl.
De tekst loopt door onder de foto‘s
‘Geen onvertogen woord’
Cochius: “Kinderen ontdekten hun talenten, iets dat in het ‘normale leven’ niet of nauwelijks zichtbaar was. Ze genoten volop. En toen we wat eerder klaar waren, speelden ze in de gymzaal van De Blinkerd. Alles verliep goed: er viel geen onvertogen woord, er was geen ruzie. En dat terwijl zij elkaar natuurlijk nog maar kort kenden. De afgelopen twee jaar was het een succes en ook dit jaar kijken we terug op een geslaagde dag.”
De medewerkers van Durven en Doen kijkt dus tevreden terug op het evenement, maar noemt de organisatie ervan wel complex. “We hebben te maken met de privacywet: hoe vind je de kinderen om ze te kunnen uitnodigen? Dat lukte uiteindelijk gelukkig via maatschappelijk begeleiders en taalcoaches. De één kent de ander. Jammer is dat we de groep jonge vluchtelingen uit Egmond-Binnen niet konden laten meedoen. Voor hen had het COA te weinig begeleiders. Hopelijk lukt dit volgend jaar.”
“De wereld is zondag weer een stukje mooier geworden!” (Bron foto’s: organisatie Durven en Doen).
Nieuwsgierig naar vorig jaar? Bekijk dan de video van RTV80 TV.