SCHOORL – De vierdaagse kunstmanifestatie SchoK in Schoorl ‘lokte’ van 22 tot een 25 juni cultuurliefhebbers naar Schoorl. Maar liefst 77 beroepskunstenaars presenteerden hier op zeventien locaties hun werk.

Artistieke deelnemers aan SchoK lieten uitingen zien van beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur, poëzie en nieuwe media. Dit alles was gratis toegankelijk. Arlette van de Kemp van RTV80 TV sprak met enkele kunstenaars en zij nam de cultuurminnende Schoorlse cameraman Jan Cees Vriesman mee.

Welke kunstenaars?

Zo draaide de camera donderdagavond tijdens de officiële opening van SchoK op de dijk bij de Hargervaart. Hier zongen de Schoorlaars Bert van Baar en Hans Peter Corbee, onder begeleiding van een groepje muzikanten, een lied. Zij maakten duidelijk dat een commissie moest kiezen welke kunstenaars mochten deelnemen aan de manifestatie en welke niet.

‘In het hart geraakt’

In de kerk in het centrum van Schoorl toonden de zussen Karin en Ingerid Opstelten foto’s en teksten. Karin: “We laten hier zien hoe mensen elkaar in het hart raken. Aanleiding is een geliefde die we verloren. Hoe overwin je dat, wat hou je over en wat is er mooi aan?”

“We willen mensen bewust maken dat er positieve dingen zijn die je met elkaar kunt delen. Je kunt elkaar steunen. Hoe raak je elkaar in je hart? Daarom vroegen we wandelaars in de duinen om voor ons op de foto te gaan.”

“Deze mensen schoten met pijl en boog een plastic hart naar elkaar. Bij het vangen moesten ze vragen: ‘Hoe heb ik jouw hart geraakt?’. Dan komt er spontaan een zin, recht uit het hart! Wat gezegd werd, schreven we op. De foto’s en de uitspraken zijn hier te zien.”

Ook maakten de dames een beeld van zichzelf, door een mal te maken en deze met plakband te overdekken. De twee houden met elkaar een hart vast.

Ingerid: “We zijn er nog mee bezig, het beeld ontstaat langzaam.”

Karin en Ingerid Opstelten en hun beeld.

Onthulling ‘Stairway’s to Heaven’

De Schoorlse kunstverzamelaar Hans Peter Corbee onthulde vrijdag 23 juni het beeld ‘Stairway to Heaven’ dat te zien is voor het oude raadhuisje en de kerk in het centrum van Schoorl. Het beeld is eigendom van Corbee en gemaakt door kunstenaar Herbert Nouwens.

Hans Peter Corbee.

Het beeld bestaat uit een stuk ijzer van een bunker uit de stad Dresden. Het staal is gesmoten tijdens een bombardement van de geallieerden in februari 1945.

Daarnaast is de trap óp het ijzeren object gemaakt van staal. Deze is afkomstig van het voormalige kloostercomplex van de zusters Ursulinen, gevestigd tussen de Nesdijk en de Loudelsweg. Corbee: “Die trap symobliseert dat de hel uit de hemel kan komen. Daarom heet het kunstwerk ‘Stairway’s to heaven’.”

“Ik gaf Herbert Nouwens lang geleden opdracht een beeld te maken. Hij was vrij om dit in te vullen. Ik hoorde lang niets meer van hem hierover. Toen hij met ‘Stairways to Heaven’ kwam aanzetten, ‘viel ik van mijn stoel’ van verbazing.”

‘Liever in de openbare ruimte’

De Schoorlaar hoopt dat het kunstobject “van het dorp wordt”. “Het is deels eigendom van onze stichting en deels van de kerk. Het is nog de vraag of de kerk het mooi genoeg vindt om te laten staan. En anders kan het altijd mijn tuin in.”

“Maar liever niet: Schoorl heeft beelden van bijvoorbeeld lokale helden en historische figuren maar zoiets als dit nog niet. Ik vind dat het in de publieke ruimte moet staan.”

Loods met verzamelingen

Het echtpaar Ingrid Koetzier van Hooff en Lex Koetzier liet in een loods aan Nieuwedam verzamelingen zien. Ingrid toonde bijvoorbeeld veel voorwerpen uit verzamelingen van haar overleden broer.

Verder konden bezoekers gereedschappen en andere voorwerpen selecteren uit de verzamelingen die te zien waren en inleveren bij Lex om te laten omtrekken. De voorwerpen konden vervolgens op de tekeningen hangen. Dit op zogenoemde shadow boards.

Nagels, kanonskogels en schepen

Lex toonde voorwerpen aan verslaggeefster Arlette van de Kemp, zoals ‘nagels’ van een boerderij uit 1843 en kanonskogels, gevonden in de Waddenzee.

Eric Suuring verzamelt vooral grote objecten die met schepen te maken hebben en liet dit voor de deur van het gebouw zien.

Muziek in De Blinkerd

Elise Keep (zang en piano) en Willem Nijman (cello) traden op in dorpscentrum De Blinkerd. (Foto’s: RTV80).

Ingrid Koetzier van Hooff en Lex Koetzier in gesprek met Arlette van de Kemp.

Eric Suuring.

Elise Keep (zang en piano). Willem Nijman (cello).