EGMOND AAN ZEE – Het veelvuldig bekladde en vernielde kunstpaard bij de entree van Egmond aan Zee is terug van weggeweest. In de zomer haalde de gemeente het kunstwerk weg na de zoveelste vernieling. Inmiddels is het gerepareerd en ‘hufterproof ‘gemaakt.

Blauw, roze, gestreept en vernield. Het kunstpaard heeft inmiddels een bont verleden. In de regio Alkmaar staan meerdere van dit soort paarden. Ze maken onderdeel uit van de Paardenparade, een permanente kunstroute die de verschillende gemeentes met elkaar verbindt.

Maar ‘Stairway To Ringo’, zoals het witte paard met blauw hondje in Egmond aan Zee heet, is het enige onderdeel van de kunstroute die steeds te lijf wordt gegaan. De laatste keer werd geprobeerd het hondje er af te slopen.

Volgens Ben Raaijman van de Paardenparade is dat toen niet gelukt. Hiermee is ook gelijk het mysterie van het verdwenen hondje opgelost. Het is uit voorzorg toen verwijderd. Daarna haalde de gemeente het hele paard weg.

Sinds vorige week staat het maagdelijk witte paard weer bij de ingang van het kustdorp. Gerepareerd en hopelijk ‘hufterproof’. “Hij is nu van massief beton en het hondje is van gietijzer”, legt Raaijman uit.

“Dus dat is minder makkelijk stuk te maken.” Het paard alleen weegt nu 1.500 kilo, met sokkel en al zelfs 5.000 kilo.