HARGEN/ SCHOORL – In de duinen bij Hargen waren vandaag, donderdag 16 september, rook en vlammen te zien. Geen reden voor paniek: een test met drones was hiervan de reden. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord test drones om duinbranden te ontdekken.
.
Een vliegtuigdronk met infraroodcamera moet branden opsporen. De drones vlogen donderdag in de omgeving van de parkeerplaats van Hargen aan Zee en bij de duinpan ‘Het Wulpendal’ in Schoorl. De vliegtuigdronk kan zich ook een beeld vormen van de grootte en de ontwikkeling van een brand. “Er zijn eerder testvluchten gedaan boven de Veluwe”, zegt Niels van Roon van CHC Helicopters waarmee Veiligheidsregio NHN samenwerkt. “Nu willen we weten hoe je een goed overzicht kunt krijgen in heuvelachtig duingebied en wat de krachtigere zeewind voor invloed heeft.”
.
Een ander doel van de test is bekijken of de verbinding tussen de camera in de drone en de mobiele commando unit van de veiligheidsregio optimaal is. Hetzelfde geldt voor de verbinding van de drone met het telecomnetwerk in de regio. De drone wordt eveneens ingezet om vermiste mensen en drenkelingen te vinden. “We kunnen tot vijfhonderd meter uit de kust ondersteunen bij het vinden van mensen in nood”, aldus CHC-projectleider Van Roon.

.
De Veiligheidsregio NHN wil bij een goed verloop van de proef de drones neerzetten in het duingebied van Noord-Holland Noord, waar in deze regio de meeste natuurbranden voorkomen. Zo kan het toestel snel in actie komen.
.
(Foto: Veiligheidsregio NHN)

ByEvert