BERGEN – Thalia Katis, leerling van de Europese School in Bergen, is nationaal kampioen geworden van de – door Lions Club International wereldwijd uitgeschreven – Vredesposter-ontwerpwedstrijd.

Thalia Katis is één van de bijna vierhonderd leerlingen uit de hoogste groepen van basisscholen uit de Egmonden, Bergen, Schoorl en Groet, die ruim twee maanden geleden door de dames van Lionsclub Bergen-Egmond-Schoorl werden uitgenodigd om mee te doen aan de tekenontwerpwedstrijd over wereldvrede.

Deze Peace Poster Contest wordt jaarlijks door Lions Club International georganiseerd. De kinderen krijgen hierin de kans om op kunstzinnige wijze hun visie op vrede op posterformaat zichtbaar te maken.

Daarmee kunnen ze bovendien een reis naar Amerika voor drie personen en vijfduizend dollar zakgeld winnen. Via plaatselijke, regionale en landelijke voorrondes wordt de mondiale winnaar geselecteerd.

Het motto van 2015 luidt Share Peace, oftewel:
Deel Vrede

Zo’n 250 basisschoolleerlingen gingen de uitdaging aan en wisten op creatieve wijze hun gedachten en ideeën over wereldvrede op het platte vlak uit te drukken.

Dewi Mulder en Gerben Hermanus, kunstenaars van Kunstenaars Centrum Bergen hadden de moeilijke taak om per school de meest originele poster als winnaar aan te wijzen.

Tijdens de Bergense Kunst10daagse zijn ze in Kranenburgh tentoongesteld. De posters van Lara en Thalia van de Europese school en van Asha van De Driemaster uit Egmond aan Zee mochten naar de districtsverkiezing.

De weken daarna werden de lessen van Art teacher Brechtje de Vries nog twee keer feestelijk ‘verstoord’.

De eerste keer had Ineke Sleutel, 2e Vice Districts Gouveneur van het Lionsdistrict 110 AN de eer om de nietsvermoedende Thalia Katis te vertellen dat haar poster qua zeggingskracht, originaliteit en creativiteit tijdens de districtsfinale het meest had overtuigd en mocht meedingen naar de nationale prijs.

Thalis Katis met haar poster

De tweede keer kreeg Thalia Katis bij monde van Margreet Ruiter, vice president van de Lionsclub Bergen Egmond Schoorl, te horen dat zij met haar poster, waarin een vredesduif via een lint alle geloven en landen verbindt en waarin verschillende handen uitreiken naar alle landen en geloven, nationaal kampioen was geworden.

Zij dingt mee naar de wereldtitel.

Geef een reactie