BERGEN NH – Het college van burgemeester en wethouders van Bergen wijst dit jaar tien gebieden aan waar het verboden is om met de komende jaarwisseling vuurwerk af te steken. De gemeente wil hiermee op specifieke plaatsen de overlast verminderen die inwoners en dieren ervaren bij het afsteken van vuurwerk.

De door de gemeente vastgestelde zones zijn ingesteld op verzoek van inwoners en ondernemers die op deze plaatsen overlast en onveiligheid ervaarden in de afgelopen jaren, laat burgemeester Lars Voskuil weten.

Vuurwerkvrije gebieden
Dit zijn de vuurwerkvrije gebieden in de gemeente Bergen:

-Roode Leeuwplein in Schoorl.
-zone van vijftig meter rond de Hertenkamp in Bergen Centrum.
-Zone van vijftig meter rond recreatiepark De Woudhoeve Egmond aan den Hoef.
-Boonakkersteeg in Egmond-Binnen.
-De Krijt in Egmond-Binnen
-Kloosterweg in Egmond-Binnen.
-Doelen in Egmond-Binnen.
-Luilaantje in Egmond-Binnen.
-Winkelmanplantsoen in Egmond aan Zee.
-Pompplein in Egmond aan Zee.

Ernstige aantasting van dierenwelzijn

Volgend de gemeente werd het dierenwelzijn tijdens eerdere jaarwisselingen ernstig aangetast bij het Winkelmanplantsoen en de Doelen in Egmond-Binnen. Dit geldt ook voor het Luilaantje, een nieuwe vuurwerkvrije zone.

Het vakantiepark De Woudhoeve in Egmond aan den Hoef stelde al een aantal jaren geleden een vuurwerkverbod in op het park. Bezoekers komen speciaal naar dit recreatiepark vanwege het vuurwerkverbod op het park.

Vuurwerk afsteken

Op oudejaarsavond is het afsteken van vuurwerk in Nederland toegestaan tussen 18.00 uur en 02.00 uur. Buiten deze tijden is het overal verboden.

“Het afsteken van vuurwerk hoort voor veel mensen bij de oudejaarstraditie. Helaas vallen er door het afsteken elk jaar weer gewonden, soms met zware verwondingen, verminkingen en blijvend letsel. Dat zijn vaak niet degenen die zelf vuurwerk afsteken maar omstanders”, zegt burgemeester Lars Voskuil.

“Ik doe een dringend beroep op iedereen om op een verstandige manier met vuurwerk om te gaan, met aandacht voor de eigen veiligheid én de veiligheid van omstanders en dieren. Dan begint 2024 voor iedereen als een gelukkig nieuw jaar!”

Overlast door vuurwerk?

Wie overlast van vuurwerk ervaart, kan dit melden bij het speciale meldpunt. Dit is bereikbaar via telefoonnummer 06 54342769. Bellen kan van 23 december tot en met 29 december tussen 17.00 en 23.00 uur en op 30 en 31 december tussen 18.00 en 04.00 uur. Of maak er melding van via fixi.nl of in de fixi-app. Bel bij spoed 112.