EGMOND AAN ZEE – Waar komt de bruine derrie in het water vandaan en de bijbehorende doordringende, scherpe geur van het water? Waarom sta ik met mijn voeten op een glibberige zeebodem en waarom vliegen er zoveel vliegjes boven de zeespiegel? Dat zijn vragen die strandgangers vandaag bezighouden.

Rottende slijmalg is de oorzaak, zegt Arthur Oosterbaan, conservator van Ecomare op Texel. De oorzaak van het probleem begint met het warme water van de zee. Hierdoor gaat de alg dood en daarna rotten. Volgens Oosterbaan zorgt dit voor de stank. Hij laat overigens weten dat de alg niet giftig is.

Kevin Basari, woordvoerder van Rijkswaterstaat, bevestigt dit verhaal. Hij stelt dat dit een natuurlijk verschijnsel. Een probleem, althans voor mensen, dat zichzelf oplost. Overigens hoort schuim in het water vaak bij algen in het water, maar dat is deze keer niet het geval. “een schuim nu zegt Oosterbaan, door “Dat komt omdat de wind vanuit de Noordzee richting de kust waait.” (Tekst: Evert Visser/ RTV80. Foto: Sjef Kenniphaas).