BERGEN NH – De tweede kinderburgemeester van de gemeente Bergen, Sophia Mourão Bakker (11) is vanavond, donderdag 13 oktober, tijdens de raadsvergadering in De Beeck in Bergen officieel geïnstalleerd. De eerste kinderburgemeester, Thomas Meereboer, droeg daarbij het stokje over door de ambtsketen aan Sophia te overhandigen. Thomas ontving daarbij een jeugdlintje.

Als kinderburgemeester vertegenwoordigt de nieuwe kinderburgemeester Sophia de kinderen uit de gemeente. Wat vinden de jonge inwoners belangrijk en waar vragen ze aandacht voor? Daarnaast is de kinderburgemeester aanwezig bij belangrijke evenementen en bijzondere gebeurtenissen. De kinderburgemeester wordt aangesteld voor een jaar.

Jeugdlintje voor de eerste kinderburgemeester

Hij was niet alleen de eerste kinderburgemeester, hij heeft ook twee termijnen gediend in een periode dat alle inwoners van Bergen de gevolgen van de coronapandemie voelden. Het college heeft veel waardering voor zijn optreden tijdens de coronapandemie waarbij Thomas kinderen en andere inwoners een hart onder de riem stak.

Ceremoniële gebeurtenissen

In de beginperiode ‘deelde’ Thomas het burgemeestersambt met Peter Rehwinkel en sinds 8 september
2021 met Lars Voskuil. Met burgemeester Voskuil had hij regelmatig ‘(ham)burgemeestersoverleg’.

Daarnaast bezochten ze samen belangrijke ceremoniële gebeurtenissen waarbij Thomas zich zeer bewust
was van zijn rol. Zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Tijdens de lintjesregen op 26 april 2022 heeft Thomas het eerste jeugdlintje van de gemeente Bergen
uitgereikt aan een jonge inwoonster.

Burgemeester Lars Voskuil én de kersverse nieuwe kinderburgemeester Sophia overhandigden tijdens de vergadering een jeugdlintje aan oud-kinderburgemeester Thomas Meereboer.

Thomas werd op 4 maart 2021 als 11-jarige geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van de gemeente Bergen.

‘Hij zei nooit nee’

Typerend voor Thomas was zijn inzet. Hij was altijd bereid mee te doen met activiteiten en zei nooit nee. Of het nou ging over het opnemen van een reeks video’s, een hele dag lintjes opspelden van Koninklijke Onderscheidingen en bij senioren langsgaan met appeltaart.

Dit alles heeft het Bergense College van B&W doen besluiten om Thomas namens de gemeente, te onderscheiden met een jeugdlintje.

Ook kinderraadslid Jelka Tebbenhoff steunt de voordracht van Thomas voor een jeugdlintje: “Omdat hij de eerste kinderburgemeester van Bergen was en ondanks corona goede dingen heeft gedaan.”

Burgemeester Lars Voskuil en de nieuwe kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker (Bron foto: Gemeente Bergen).