BERGEN – Burgemeester Lars Voskuil heeft vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst in de raadzaal in
Bergen het Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan Robin Dekker.


Dekker nam deel aan diverse missies en oorlogen sinds 2002 en liep hierbij psychische verwondingen op. De veteraan is uitgezonden naar Macedonië, Joegoslavië en Afghanistan. De missies in voormalig Joegoslavië en Afghanistan waren zeker niet de meest eenvoudige en de minst gevaarlijke. De confrontatie met oorlog en geweld eiste onder de Nederlandse militairen een hoge tol.

Erkenning

Het Draaginsigne Gewonden is voor militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden gewond raakten een belangrijke vorm van erkenning, benadrukt burgemeeser Lars Voskuil tijdens de uitreiking. “Het is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die lichamelijk of geestelijk gewond raakten tijdens oorlogen of vredesmissies.”

“Nederland is één van de weinige landen die ook het Draaginsigne Gewonden toekent als erkenning van specifiek psychische verwondingen bij militairen en veteranen. Het is ontzettend mooi dat we dit in Nederland doen”, aldus burgemeester Voskuil.

Voskuil: “Psychische verwondingen vallen zwaar, zijn niet goed zichtbaar en ook het thuisfront wordt erdoor geraakt. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor de heer Dekker en zijn familie”.

Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim vijfduizend veteranen toegekend. Dat is minder dan 1 procent
van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt
het Draaginsigne Gewonden uniek en waardevol, benadrukt de burgemeester.

Foto: Burgemeester Lars Voskuil en Robin Dekker. (Bron foto: gemeente Bergen).