BERGEN NH – Het was vrijdagmiddag in sportcentrum De Beeck in Bergen een feestje voor de genomineerde sporters voor de Verkiezing van BESte sporters van de gemeente Bergen (2022 en 2023). Het was nog eens een extra eer voor de winnaars, waaronder het BESte Sporttalent – de wielrenner Joeri Schaper uit Bergen – en de atleet Timme Koster uit Egmond aan den Hoef. Hij is nu BESte Sporter.

Timme behaalde zowel in 2022 als 2023 de nationale titel op het gebied van atletiek, op het onderdeel 110 meter horden. Daarnaast werd hij afgelopen zomer in Finland nipt vierde tijdens de Europese Kampioenschappen atletiek voor atleten onder 23 jaar.

Master Categorie

Wielrenner en mountainbiker Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee was er ook. Nu Beste sporter in de Master Categorie. In zijn geval ging het om de leeftijd 40+. Zwaan werd in 2022 Europees Kampioen Beachrace (40+) en Nederlands Kampioen op de weg (40+). Jan Hopman, die de ‘avond aan elkaar praatte’ sprak verder zijn waardering uit voor Jolien Faber (wielrennen) uit Egmond aan Zee. Zij leverde in de categorie 70+ haar prestaties en was eveneens genomineerd.

BESte Sportteam

Verder viel de keuze voor het BESte Sportteam van de gemeente Bergen: het team van Voetbalvereniging VV Egmond Jeugd onder 19 jaar viel in de prijzen. Afgelopen seizoen wonnen deze voetballers, allen uit Egmond aan Zee, de regionale beker tijdens de play-off op het complex van Legmeervogels. Dat was de eerste prijs die onder de naam VV Egmond werd gehaald en een mooie prestatie van een jong team. Nu werden ze ook nog onderscheiden met de prijs voor BESte Sportteam.

‘Inspiratiebronnen’

Een vijfkoppige jury maakte deze keuzes. Wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman sprak voor de microfoon van RTV80 TV over helden die een voorbeeld zijn voor anderen. “Omdat sport en bewegen heel belangrijk zijn om gezond en fitaal ouder te worden. We kunnen niet genoeg van dit soort inspiratiebronnen hebben. Gelukkig hebben we die rijkelijk voor handen. Belangrijk dat we dit vieren en laten zien zodat anderen zich daaraan op kunnen trekken.”

G-sporters

G-sporters uit de gemeente Bergen, bezig met een SURF-project, kregen de Inspiratieprijs. Het Surf-Project biedt surfles aan kinderen met Down, autisme of ADHD. Dit doen de vele aangesloten deskundige vrijwilligers op verschillende plekken langs de Nederlandse kust, waaronder Camperduin.

Vrijwilligers

Natuurlijk draait de sport extra goed dankzij vrijwilligers. Sommigen van hen, voorgedragen door hun eigen club, werden in het zonnetje gezet. Dat waren Jan de Jong van voetbalvereniging VV Egmond, Peter Slot van Tennisclub Hogedijk en Jessie Tik. Jessie zet zich in voor het integreren van aangepast sporten.