BERGEN – Leerlingen van groep 8 van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen maakten een vaandel die vanaf vandaag (donderdag 15 juni) te zien is in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Net zoals 59 andere schoolklassen in Nederland boden zij hun vaandel aan. Van hun inzendingen zijn twaalf geselecteerde vaandels in het museum opgehangen. Dit om te vieren dat de Vaandeldrager van Rembrandt in het museum was aangekomen.

Ongeveer tweehonderd leerlingen kwamen in het museum bijeen om er een gezellige van te maken. Het Rijksmuseum vroeg aan de scholen om te laten weten wat zij belangrijk vinden en dit in een vaandel kenbaar te maken. Met de Bergense vaandel maakten de leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool een statement tegen plastic soep in de zeeën.

De leerlingen lieten het Rijksmuseum het volgende weten. ‘We wonen vlak bij zee en gaan daar regelmatig naartoe. Als we op het strand zijn, zien we vaak plastic in de zee, vandaar dat wij ons inzetten tegen de plastic soep.’

Aan de linkerkant van het vaandel is te zien hoe de zee nu is en aan de rechterkant is een schone zee met vissen afgebeeld.

De Nederlandse regering kocht De Vaandeldrager uit 1636 vorig jaar januari van de bankiersfamilie Rothschild. Dit schilderij kostte 175 miljoen euro. De staat betaalde hiervan 150 miljoen euro. Daarnaast was 19 miljoen euro afkomstig uit het museaal Aankoopfonds. Het overige geldbedrag kwam van De Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds.

De vaandels van de schoolkinderen is ook morgen en aankomend weekend te zien. (Tekst: Evert Visser/ RTV80).