SCHOORL – Dorpscentrum De Blinkerd staat woensdag 10 januari van 13.30 tot 16.30 uur geheel in het teken van valpreventie. Verschillende demonstraties die betrekking hebben op het voorkomen van vallen, worden gegeven. Hoe val je zonder jezelf te bezeren of iets te breken?

Welke manieren zijn er om het evenwicht te verbeteren zodat je minder vaak valt? Wat kan men doen in en om het huis om valgevaarlijke situaties te voorkomen?

De demonstraties worden gegeven door Alkmaar Sport en André Dekker, fysiotherapeut te Schoorl en organisator van valpreventieprogramma Vallen Verleden Tijd. Hiervoor kan men zich gedurende de dag inschrijven.

Behalve demonstraties kunnen belangstellenden in De Blinkerd een kijkje nemen op de informatiemarkt waar voorlichting wordt gegeven over veiligheid in en om het huis, met betrekking tot valrisico. Ook de gemeente Bergen is van de partij.

Publiek kan vragen stellen en opmerkingen kwijt over onderwerpen als gevaarlijke trottoirs, op- en afritten, viaducten, fietspaden en oversteekplaatsen.

Ook aanwezig zijn het Sociaal Team Bergen, Stichting Welzijn Bergen, Martine van de Helm namens Ergotherapie Oudtburg Bergen, fysiotherapeut Liesbeth Commandeur die een reactietest doet en balansadvies geeft, wijkverpleegkundigen Bergen en Margriet Berkhout van Leefstijl Professional geeft voeding- en beweegadvies. Verder kan men een fitheidstest doen. Daar worden lenigheid en fitheid gemeten.

Ook kan men hier de cholesterol en bloedsuiker laten meten. Masteling Tweewielers is aanwezig met diverse elektrische fietsen, een duofiets en driewielfiets en voorziet belangstellenden van alle benodigde informatie over deze fietsen en beantwoordt alle andere vragen over de eigen fiets.

Viaerwin.nl is aanwezig voor hulpmiddelen, zoals de sta op stoel, scootmobiel, sta op hulp, rollators en andere loophulpmiddelen. Ook doen zij een rollatorkeuring. De Blinkerd is gevestigd aan Heereweg 150 in Schoorl.