BERGEN – Voor het eerst in de 101-jarige geschiedenis van Het Sterkenhuis staat de moderne tijd centraal.

De tentoonstelling Van trein naar Plein gaat over zestig jaar ruimtelijke ontwikkeling van het centrum van Bergen.

Over de komst van het supermoderne woon- en winkelcomplex van Jaap Bakema (1914 -1981).
Het getuigde van durf en grootsteeds denken dat het gemeentebestuur in de jaren vijftig de moderne en vooruitstrevende architectuur omarmde.

Van trein naar Plein staat ook stil bij de ontwikkeling door de jaren heen van het verkeer en vervoer van Alkmaar naar Bergen met het vertrek van de stoomtram Bello in 1955, de afbraak van het station en de nieuwe bouwplannen.

Het Plein kreeg een bibliotheek, supermarkt en nieuwkomers als de Hema.

Daarmee geeft de tentoonstelling ook een beeld van de recente geschiedenis van de wederopbouw waar het urinoir langzaam uit het Nederlandse straatbeeld verdween.

De tentoonstelling bestaat voor een groot deel uit foto’s waarop de verschillende stadia van de ontwikkeling zijn te zien. Bijna alles werd de afgelopen zestig jaar gebouwd, met uitzondering van het Harmoniegebouw (1935) en de brandweerkazerne (1947).

Behalve foto’s zijn er ook bouwtekeningen. Ook te zien: de mode die bij de opening van de winkels in 1960 in de etalage hing.

Een grote maquette van het vroegere stationsplein met de spoorlijn en Bello toont het beeld uit de jaren vijftig.

Bello was de laatste stroomtramverbinding in Nederland. De gemeente kon de lijn voor 200.000 gulden overnemen, maar dat bedrag was te hoog.

De NS schonk de locomotief aan de gemeente Bergen die er een ereplaats op het Plein voor inruimde. Daar stond Bello bijna 25 jaar als een soort monument te pronken.

Bello in de takels 1978

Het Sterkenhuis, Van trein naar Plein, 3 mei t/m 30 november 2016
Museum Het Sterkenhuis

Open
mei, jun, sep, okt, nov: di-za 13.00-17.00 uur
jul, aug:
di-zo 13.00-17.00 uur

www.museumhetsterkenhuis.nl

Geef een reactie