EGMOND AAN ZEE – Het bedrijf Go Sharing maakt het mogelijk om vanaf vandaag, dinsdag 23 augustus, met een elektrische deelscooter vanuit Alkmaar naar Egmond aan Zee te reizen. De gemeente Bergen wil hiermee de parkeer- en verkeersdruk verminderen en de bereikbaarheid van Egmond aan Zee op een duurzame manier vergroten.

Gebruikers van de deelscooters kunnen het voertuig uitsluitend in enkele ‘deelgebieden’ aan Boulevard Noord en Boulevard Zuid oppikken en achterlaten. De gebieden zijn in overleg met de gemeente Bergen aangewezen.

‘Alkmaarse scooters’

De electrische deelscooters waarover GO Sharing praat, zijn scooters die al in Alkmaar rijden. Strandgasten uit Alkmaar en mensen die aankomen op het station in Alkmaar kunnen de scooters gebruiken. Het bedrijf plaatst nog geen extra scooters op de Boulevard in Egmond aan Zee. Dat is volgens demissionair wethouder Erik Bekkering ook niet nodig.

Bekkering: “We zien dat in andere Nederlandse badplaatsen volop van het deelvervoer gebruik wordt gemaakt. Vooral om vanuit de stad naar het strand toe te reizen en weer terug.”

“Het biedt een antwoord op een jaarlijks terugkerend probleem in de zomer: files naar en in de badplaats en overvolle parkeerplaatsen. De elektrische deelscooters zijn niet alleen een handige en leuke manier om naar het strand af te reizen, ze bieden ook een milieuvriendelijker alternatief voor een autorit voor de inwoners en bezoekers van Egmond aan Zee.”

“Wij zijn enthousiast dat we deelvervoer aan het mobiliteitsaanbod in onze badplaats toe hebben gevoegd.”

Reserveren via de app

De deelvoertuigen zijn via de GO Sharing app terug te vinden en te reserveren. De gebruiker betaalt een starttarief en vervolgens per minuut voor het gebruik van de deelscooters. Ook is het mogelijk om het voertuig in de parkeerstand te zetten, zodat het tot de beschikking van de huurder blijft na een pauze. Medewerkers van Go Sharing vervangen de accu’s van de deelscooters zodra ze leeg dreigen te raken.

Alkmaar is tevreden

In Alkmaar zijn de deelscooters sinds 12 juli te huren. De gemeente Alkmaar is tevreden over de eerste maand, meldt NH Nieuws. Ondanks dat er Alkmaarders zijn die klagen over (parkeer)overlast van de elektrische scooters, verwacht de gemeente dat die overlast gaat afnemen.

Deze verwachting baseert de gemeente op ervaringen van verhuurder Go Sharing en andere gemeenten. “We zien dat een deel van de gebruikers en inwoners nog moeten wennen aan de scooters, maar ook dat steeds meer Alkmaarders kennis maken met deze vorm van deelmobiliteit”, aldus een woordvoerder van de gemeente Alkmaar.