BERGEN NH – RTV80 TV zendt vanavond (donderdag 28 maart) de gemeenteraadsvergadering van Bergen uit, live vanuit de raadszaal in sportcentrum De Beeck in Bergen. De vergadering begint om 19.30 uur.

Een van de onderwerpen in de raadsvergadering is een reactie van burgemeester Lars Voskuil op uitspraken die gedaan zijn door juristen tijdens een zitting van de Raad van State over het omzetten van een bedrijfswoning naar een reguliere woning boven het horecabedrijf Story Bistrobar aan Bergen 21A. Iets dat het College van B&W afwijst. In die zaak stonden de eigenaar en de gemeente tegenover elkaar

‘Niet op deze manier gezegd’

Er ontstond commotie toen het Noordhollands Dagblad in november schreef over een uitspraak van vertegenwoordigers van de gemeente tijdens de zitting. Volgens de krant zouden zij hebben gezegd dat de gemeente Bergen geen woonruimte in het centrum van Bergen wil omdat ze hier voorrang geeft aan horeca.

De burgemeester liet weten zich niet te herkennen in deze uitspraak in het NHD en dat hem was verzekerd dat dit niet op deze manier gezegd was. Volgens de burgemeester is er wat het college betreft geen ontmoedigingsbeleid om te wonen in het centrum ten faveure van horeca-activiteiten. Het zou uitsluitend gaan om deze zaak op de Breelaan. Dat stelde hij in de raadsvergadering van 7 november.

‘Excuses aan de gemeenteraad’

Bij het lezen van de uitspraak van de Raad van State en een uittreksel van het proces verbaal van de zitting, zag Voskuil dat de vertegenwoordigers van de gemeente Bergen – die bij de zitting aanwezig waren – wél een uitspraak hadden gedaan die in lijn is met de eerder ontkrachtte publicatie in het Noordhollands Dagblad.

Omdat de burgemeester in de gemeenteraadsvergadering van 7 november stelde dat het verhaal in het NHD niet klopt en hij dat nu niet zeker weet, bood hij eind februari zijn excuses aan in een brief aan de raadsleden.

De burgemeester vindt het nu lastig om te weerleggen wat het NHD schreef in het artikel. Dit omdat de vertegenwoordigers geen pleitnota hadden gebruikt of ingebracht. Dit is een schriftelijk stuk, waarvan de inhoud tijdens een zitting wordt voorgedragen. Ook hebben ze geen verweerschrift bij de Raad van State ingediend. Alleen het mondelinge gedeelte blijft dan over.

Over dit onderwerp neemt de burgemeester vanavond het woord. Wellicht dienen raadsfracties ook een of meerdere moties in over dit onderwerp of andere onderwerpen.

Kijk op televisie op Ziggo-kanaal 44 of KPN kanaal 1493. Ook kun je kijken op de website van RTV80 en de RTV80 app. Heb je de app nog niet gedownload? Download hier onze RTV80-app voor op jouw smartphone: Android en Apple.

De agenda van de vergadering vind je op de gemeentelijke website.

Frequenties om te kijken

De gemeenteraadsvergadering is vanavond live te zien op Ziggo-kanaal 44, KPN kanaal 1493, Odido kanaal 874, Trined kanaal 514 en SNLR kanaal 514. Deze uitzending en andere tv-producties zijn hier te bekijken vanaf 07.00 uur, 10.00 uur, 13.00 uur, 16.00 uur, 19.00 uur, 22.00, 01.00 uur en 04.00 uur. De uitzending is eveneens te volgen via de RTV80 app voor Android en iOS (Apple).