BERGEN NH – RTV80 TV toont vanavond (donderdag) de viering van Witte Donderdag in de Ruïnekerk in Bergen. Ook op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn er vieringen.

Witte Donderdag (21.00 uur op RTV80 TV)

In de viering van Witte Donderdag wordt vanavond het Passieverhaal uit het Evangelie naar Markus gedeeld. Dat gebeurt met acht stemmen van bekende en minder bekende mensen uit de gemeenschap van de kerk. De aanwezigen delen brood en wijn en de Zanggroep Ruïnekerk, onder leiding van Maria Delver, ondersteunt de samenzang. 

RTV80 TV toont rond 21.00 uur de viering van Witte Donderdag in de Ruïnekerk. De viering begint daarentegen om 19.00 uur. RTV80 TV zendt de bijeenkomst láter uit, omdat de omroep vanaf 19.30 uur de gemeenteraadsvergadering live laat zien. Het live uitzenden van de viering is daarom niet mogelijk.

De viering is te zien op Ziggo-kanaal 44, KPN kanaal 1493, Odido kanaal 874, Trined kanaal 514 en SNLR kanaal 514. Deze uitzending en andere tv-producties zijn hier te bekijken vanaf 07.00 uur, 10.00 uur, 13.00 uur, 16.00 uur, 19.00 uur, 22.00, 01.00 uur en 04.00 uur. De uitzending is eveneens te bekijken via de RTV80 app voor Android en iOS (Apple).

Stabat Mater van Pergolesi op Goede Vrijdag (16.00 uur)

Er gebeurt meer dit Paasweekend in de Ruïnekerk. De samenkomst ‘Stabat Mater’ van Pergolesi op Goede Vrijdag begint om 16.00 uur. Deze samenkomst is al decennia een belangrijke trekker in de Ruïnekerk. Bijna altijd een overvolle kerk bij dit muziekstuk van 45 mintuten over de moeder van die jongen aan het kruis. Wees op tijd voor een goede plek, luidt het advies. De entree is gratis, maar wel waardeert de kerk een donatie voro de musici bij de uitgang.

‘Collectae Passionis ‘op Stille Zaterdag om 20.00 uur

De naam van deze bijeenkomst, Collectae Passionis, betekent verzamelde passiespelen. De geschoolde zangeres Tess Marique uit Heiloo zingt een bloemlezing uit verschillende passies. Annelies Komen begeleidt haar op de piano. Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema vertelt tussen de aria’s door het evangelieverhaal. Zo ontstaat er een bijzondere combinatie van verhaal en muziek. De voorstelling duurt ongeveer een uur. De entree bedraagt 10 euro, te voldoen bij de ingang.

Frank van Wijk

Organist Pieter Rynja vervangt de vaste Ruïnekerkorganist Frank van Wijk op Witte Donderdag en Paasmorgen. Dit is nodig omdat Frank van Wijk maandag onverwachts is geopereerd. Het ging om een bescheiden maar zinvolle ingreep, zo is te lezen in de Kerkbrief van de Ruïnekerk.