BERGEN NH – Vandaag, vrijdag 11 februari, ging symbolische de eerste schop in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente Bergen af te trappen, meldt E-Fiber die het netwerk aanlegt. Naar verwachting is medio 2023 het nieuwe glasvezelnetwerk klaar.

In de gemeente Bergen legt E-Fiber een openbaar glasvezelnetwerk aan dat toegankelijk is voor elke provider. Aannemer Zener voert de graafwerkzaamheden uit in opdracht van E-Fiber. De werkzaamheden startte vandaag bij het gemeentehuis van Bergen.

Glasvezel wordt een primaire levensbehoefte’
Samen met Eric Vos van E-Fiber zette wethouder Erik Bekkering de eerste schop in de grond. Wethouder Bekkering over E-Fiber: “We vonden met E-Fiber een partij die professioneel is, ons met een aantrekkelijk aanbod tevreden stelt en ook bereid is het hele gebied te verglazen. Dus niet alleen de kernen, maar ook de buitengebieden. In een langgerekte gemeente als Bergen zijn we erg afhankelijk van goed internet en een aanbieder die de investering wil doen om ons daar op aan te sluiten.” De wethouder noemt de aanleg van het glasvezelnetwerk “geweldig nieuws voor alle inwoners en helemaal voor de inwoners en ondernemers in de buitengebieden”. Bekkering: “Door corona werken we veel meer vanuit huis dan voorheen. Om dat goed te kunnen doen is het bijna essentieel dat de infrastructuur aanwezig is om die data snel binnen te krijgen en te verzenden. Met glasvezel is vanuit huis werken en ondernemen nog makkelijker.”

Volgens een woordvoerder van E-Fiber speelt glasvezel in op de groeiende vraag naar data. Bijvoorbeeld streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, vergaderen op afstand en online gaming. Hij noemt ook technische bedrijven, die zware applicaties nodig hebben, als voorbeeld en de dienstverlenende sector. “Alleen glasvezel kan de verwachte groei aan dataverkeer aan.”

Aanleg in etappes
Het E-Fiber netwerk is een open netwerk met meerdere aanbieders. De gemeente Bergen, verdeeld in zes gebieden, krijgt stap voor stap toegang tot het glasvezelnetwerk. Informatie over de planning van de aanleg en de providers is te vinden op e-fiber.nl/bergen-nh

Start aanleg glasvezelkabels in de gemeente Bergen door E-Fiber en Zener. Op de foto wethouder Erik Bekkering (links) en Eric Vos van E-Fiber.