BERGEN – De gemeente Bergen gaat beginnen met de tijdelijke inrichting van het Plein in Bergen Centrum. Een aantal ideeën die inwoners hebben aangedragen én op korte termijn te realiseren zijn, komen terug in het ontwerp. Doel is de werkzaamheden uiterlijk eind deze maand af te ronden, laat wethouder Yvonne Roos-Bakker vandaag weten.

De gemeente Bergen werkt aan het gereedmaken van een tijdelijk plein. Doel is op een later tijdstip te komen tot de bouw van twee appartementengebouwen, de winkelharten en de openbare inrichting in het gedeelte van de Breelaan tot en met het voormalige pand van ABN Amro. HIervoor is een plan van aanpak in de maak. Eerder schorste de Raad van State de ontwikkeling omdat een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad mist.

Allereerst is een tijdelijk plein dus aan de orde. De makers van het pleinontwerp zijn HB Adviesbureau, de projectleider van de gemeente, de afdeling voor de openbare inrichting en inwoners en ondernemers. Op de schetstekening (zie afbeelding) is een grote ontmoetingstafel met banken ingetekend. Een vlonder kan als podium dienst doen. Daarnaast komt er veel groen, zoals planten en een bloementuin.

Volgens de wethouder is overigens de pergola in het ontwerp nog optioneel. Dat heeft onder andere met de kosten te maken. Een van de ideeën die het niet haalde was een tijdelijke vergunning voor de Vietnamese loempiakar van het echtpaar Cuong en Hoa Nguyen die voorheen in Schoorl stond. Dit zou leiden tot meer verzoeken voor bijvoorbeeld een chocolade bar en die ruimte is er niet, aldus de wethouder.

‘Blij met betrokkenheid’

Roos-Bakker is blij dat er zoveel betrokkenheid is onder de inwoners: “Fijn dat zoveel mensen mee denken en we een deel van de ingebrachte ideeën een plek hebben kunnen geven in het ontwerp.” Ze kijkt optimistisch naar de toekomst. “Het plein wordt vanaf juni een fijne plek voor iedereen om de komende tijd te vertoeven.”

Burgemeester Lars Voskuil liet desgevraagd weten dat ideeën voor activiteiten op het Plein nog welkom zijn, zoals suggesties voor live-optredens. Het e-mailadres van de gemeente staat hiervoor open: info@bergen-nh.nl. (Afbeelding schets tijdelijk Plein: gemeente Bergen).

Foto’s van het Plein anno nu (Foto’s: RTV80).