‘Veel pompen heeft nauwelijks zin’

.
EGMOND AAN DEN HOEF – Door de extreme regenval kan de oogst op het land bij Egmond aan den Hoef van boer Willem Valkering als verloren worden beschouwd.

.
Hij is een van de vele boeren rond Castricum en Zijpe die de afgelopen nachten alles op alles heeft moeten zetten om het water weg te pompen. Maar het was te veel en liep uit de sloot weer terug op het land. “Het is een drama, er is geen redden aan.” De bloembollen op zijn land staan volledig onder water. Sinds vrijdag werkte hij en zijn broer dag en nacht om het water weg te krijgen. Zaterdag leek het even goed te gaan maar de in de daaropvolgende nacht kwam er weer veel regen. “Ik heb nu een verloren gevoel en zie het heel somber in”, zegt Valkering tegen NH Nieuws.

.
Veel boeren wijzen ondertussen naar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Volgens hen zijn de waterbergingen niet op orde en hadden de pompen veel eerder aangezet moeten worden zodat de extreme wateroverlast voorkomen had kunnen worden. Maar het is moeilijk te voorspellen waar en wanneer er regen valt”, zegt Marko Cortel van het waterschap. Daarbij zouden percelen die het water wel nodig hebben zonder water komen te staan als de sloten eerder leeg gepompt worden. Cortel: “En we komen net uit een periode van droogte”.

.
Ondertussen zijn er twintig noodpompen vol aan het werk om al het water weg te krijgen. Maar zaterdag en zondag is er even veel gevallen als er is weggepompt. Het waterschap heeft nog enkele pompen achter de hand maar houdt die in reserve voor acute noodgevallen. De hoop is dat de voorspelde regen voor de aankomende dagen mee valt.

.
Maandag sprak het waterschap met de voorzitter van de LTO om het afgelopen weekend te evalueren.

Willem Valkering, Egmond aan den Hoef.