BERGEN – De Historische Vereniging Bergen (HVB) heeft extra exemplaren van de nieuwe verbeterde versie van de vlag van Bergen laten maken. Een paar jaar geleden beschreef Frits David Zeiler in de Kroniek van de HVB het wapen van Bergen uitgebreid.

De herkomst is vrijwel zeker van de Heren van Haarlem, die Heren van Bergen werden. De oudste afbeeldingen dateren uit de late zestiende eeuw. De merletten in het wapen zijn eigenlijk ‘geknotte merels’, vogels zonder poten en snavels, die alleen in de heraldiek worden toegepast.

Soms worden wel de aanzetten weergegeven, hier is gekozen voor een gladde afronding van onderbuik en kop. Aanvankelijk was het idee om de merletten als een soort witte silhouetten in de rode ondergrond te plaatsen.

Vergelijking met een paar traditionele (maar redelijk betrouwbare) weergaven leerde, dat er toch wel oogjes en vleugels moeten worden weergegeven. Zo is gekozen voor het nu gepresenteerde ontwerp.

Merletten komen ook voor in het oude wapen van Schoorl (om de klimmende leeuw heen), in het wapen van Heemstede (al heten ze daar anders), in het wapen van Oostkamp (Vlaanderen) en de verschillende wapens in het Land van Cuijck.

De vlag is te koop bij Kluswijs de Vries, Hubo Michel Duin, Drieënhuizen, Boekhandel Thomas en de AKO Kiosk. Bestellen kan ook op www.hvb-nh.nl . De Historische Vereniging Bergen staat met vlaggen en wimpels zondag 17 december met een promotiekraam op de Kerstmarkt.