BERGEN – Op 4 en 5 mei in Bergen is een bijzondere ervaring te beleven: de Verhalenherdenkingstocht. Dit is een theatrale fietsroute die moderne dans, theater, zang, vertelkunst en muziek samenbrengt.

Deelnemers fietsen langs bunkerdorpen. Met mensen uit allerlei culturen en generaties delen ze verhalen over de oorlog, herdenken ze via performances slachtoffers uit oorlogen en omarmen ze de waarde van vrijheid.

“Het is een herdenkingstocht waar iedereen zich welkom voelt, waarin we andere en huidige conflicten een plek geven, de waarde van vrijheid benadrukken en verschillende generaties en culturen met elkaar verbinden” laat de organisatie weten.

Programma 4 mei

Galbi – Link & Herr Alt

Het duo Link en Herr Alt zoekt naar een muzikale herdefinitie van thuiskomen en rekt daarmee het begrip van wat thuis is of kan zijn op. Maya Link dook in de nooit vertelde verhalen van haar familie, die midden jaren vijftig als Joodse inwoners van Irak van hun burgerschap werden beroofd. Ze onderzoekt hoe die verhalen doorwerken in haar eigen leven. Van zwoele hypno-elektronische popsongs tot Midden-Oosterse rave-muziek.

Tekst loopt onder de foto door.

Hakim Traïdiatheater

Hakim, theaterartiest en mimespeler, kennen we van zijn fantastische rol in Sesamstraat. Daarnaast is hij hij een succesvol theatermaker, mimespeler en een begenadigd verhalenverteller. Zijn inspiratie haalt hij uit het leven van alledag. Hakim groeide op in Algerije. Tijdens de Verhalenherdenkingstocht vertaalt hij persoonlijke verhalen uit zijn eigen oorlogsverleden – verbonden met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, naar de wereld van de (grote) kinderen. Vol humor en ontroering.

Spiegel van de ziel – moderne dans – Groundbreakers

Dansgezelschap Groundbreakers reflecteert vanuit Bergense verhalen uit de Tweede Wereldoorlog op de huidige conflicten in de wereld en de waarde van vrijheid. Over de reflectie van menselijkheid als spiegel van de ziel. Deelnemers aan de tocht kunnen zich laten meevoeren in een danservaring die ontroert en confronteert.

HOLD ON

Operazangeres Maria de Moel en geluidskunstenaar Mark Fonds verwerken in hun muziektheater de thema’s chaos, trauma en herinneringen in geluidsfragmenten, opera en theater. Herinneringen aan Alexander Karel Bosman, één van de piloten die tijdens de Tweede Wereld oorlog gestationeerd was op het vliegveld Bergen, vervlechten ze met muziekstukken van onder andere Purcell. “Als jij iemand beschadigt wie beschadig je dan?”

Programma 5 mei

Toriman – muziektheater – meneer Anansi

Wijnand Stomp (meneer Anansi) weet met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid jong en oud te raken. Vanuit verschillende invalshoeken komt hij met verhalen over de Tweede Wereldoorlog uit Bergen en vertelt hij over de soldaten uit Suriname die meevochten in deze oorlog…

Tekst loopt onder de foto door.

VLUCHT  – moderne dans

Choreografe Angela Vriend onderzoekt hoe het voelt om alles te verliezen wat je liefhebt en om alles wat bekend is achter je te laten. Over ontheemd zijn. Vrouwen uit drie generaties en culturen dansen op dit thema, op muziek gecomponeerd en uitgevoerd door Jorgen Boots. De dansers zijn Angela Vriend, Karin Steenhart, Jody Visser, Marjan Wisman en Vira Tsvik.

Het Bezielde hart  – viool – Ute Passionflower

Ute Passionflower heeft als violiste en zangeres over de hele wereld opgetreden, van Luis Vuitton tot de Amsterdam Arena. In Het Bezielde hart verbindt Ute verhalen uit de Tweede Wereldoorlog met de huidige situatie in de wereld via dialoog, zang en vioolspel. In een inspirerende performance zingt zij haar bezielde visie en geluid direct in de harten van haar publiek.

Tekst loopt onder de foto door.

Vrijheid – musical Mille Stelle

Musical-theaterschool Mille Stelle brengt een muzikale voorstelling over Vrijheid met liedjes uit verschillende musicals en de theatervoorstelling Oorlog aan Zee. Met: Chloé, Jenna, Puck, Finn, Max en Tinke.

Programma 4 en 5 mei

Jonge erfgoeddragers van verhalen

Voorafgaand aan performances vertellen Bouwe Houtzagers en Zoey Terpstra een stukje uit een persoonlijk oorlogsverhaal. Aan het einde van de route strijken de deelnemers neer bij de Philestijnse molen voor een tapa, drankje en reflectie.

Start en kaarten

De Verhalenherdenkingstocht start tegenover Groeneweg 14 in Bergen. Deelnemers vertrekken op 4 en 5 mei om 13.00, 13.30, 14.00 en 14.30 uur. Dat gebeurt onder leiding van de Historische Vereniging Bergen.

Kaarten kosten 5 euro, inclusief tapas en drankje. Kinderen en tieners fietsen gratis mee. Kaarten zijn te koop in Art Gallery Tha Banque aan Plein 29 in Bergen en via internet.