BERGEN NH – De Verkiezing van de Beste Sporters van gemeente Bergen keert terug na een jaar van afwezigheid. De verkiezingsavond vindt plaats op 9 februari in sportcentrum De Beeck in Bergen.

Het wordt een verkiezing die anders is dan andere jaren het geval was, zegt voorzitter Valerie Smit van Stichting Sporters BES die het evenement organiseert. “Deze editie krijgt een informelere aanpak, in lijn met onze visie op het evenement. De vertrouwde categorieën, waaronder Sportman, Sportvrouw, Sportteam, Aangepast Sporten en Talent van het jaar, blijven behouden, maar met een meer ontspannen sfeer. Daarom wordt het een bijeenkomst in Sportcentrum De Beeck, in de ruimte boven waar ook de raadzaal is.”

Nieuw elan

Volgens Valerie wil haar organisatie de waardering voor sportprestaties in Bergen vergroten en nieuw leven blazen in de Verkiezing Sporter van het Jaar. Ze benadrukt dat het vooral om de sporters en hun prestaties gaat, ongeacht de uitreikingsvorm.

“Een magazine verving in 2023 het traditionele gala, dat goed werd ontvangen. Maar nu is het weer tijd voor een fysiek evenement om de sportmensen het podium te geven dat ze verdienen. We willen er graag nieuw elan aan geven, er nog meer waardering voor creëren. Ook in Bergen zijn genoeg sporters die zo’n titel verdienen.”

Jury en vastgestelde criteria

De beoordeling vindt plaats aan de hand van een lijst met vooraf vastgestelde criteria door een jury die vanuit ‘het veld’ wordt samengesteld. Verdeeld over de verschillende kernen en met een brede kijk op sport en bewegen. Smit: “Per kern hebben we ook mensen die voor ons in de gaten houden wat zoal de sportprestaties daar zijn. Maar die kunnen natuurlijk ook niet alles weten.”

Aanmeldingen door het publiek

Het publiek wordt aangemoedigd om sporters met opmerkelijke prestaties aan te melden, ongeacht of het nationaal of internationaal bekroonde prestaties betreft, vertelt Smit.

“Het kan best een laagdrempeliger prestatie zijn, maar wel een die impact heeft gehad. Meld deze sporters aan via info@sportersbes.nl en voorzie de jury van een beschrijving van de prestatie, de sporter, en waar en wanneer deze prestatie is bereikt. Contactgegevens zijn ook welkom om meer informatie te verkrijgen.”

Op 9 februari 2024 worden de drie beste genomineerden per categorie uitgenodigd. Dan maakt de jury bekend wie zich Sporter van het Jaar mag noemen. De prijzen worden later onthuld. De organisatie wil nu zoveel mogelijk aanmeldingen verzamelen.

Meer informatie is te verkrijgen op de website. Of neem contact op met de buurtsportcoaches Elles Kraakman (Bergen en Schoorl) via e.kraakman@hollandsportbv.nl of 06-29319401. Of benader Eefke de Vos (Egmonden) via e.devos@hollandsportbv.nl of 06-14418529. (Foto uit 2019. Bron foto: Buurtsportcoach gemeente Bergen).