SCHOORL/ BERGEN – Het in Bergen wonende echtpaar Hoa (70) en Cuong (72) mogen zondag voor de laatste keer in hun loempiakraam hun lekkernijen verkopen op hun vaste stekkie bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de rand van de Schoorlse duinen.

Net als geldt voor enkele andere ondernemers met een standplaats in de gemeente Bergen, zijn deze twee hun plekje kwijt als concequentie van het lotingssysteem dat de gemeente Bergen hanteert. Dit omdat in de ogen van de gemeente het standplaatsenbeleid eerlijker moet verlopen.

Meerdere inschrijvingen

De vergunning van het Vietnamese echtpaar, dat al 32 jaar op deze Schoorlse locatie hun loempia’s verkoopt, wordt niet verlengd om ook andere ondernemers de kans te gunnen een plekje te krijgen. Het aantal standplaatsen is beperkt en er waren meerdere inschrijvingen. De gemeente koos daarom voor een lotingsproces.

Wethouder: ‘Eerlijk en transparant proces’

Wethouder Marco Wieshahn-Vrijman beantwoordde donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen over dit onderwerp van de fracties van Ons Dorp en CDA. Dit omdat de twee fracties veel onbegrip vanuit de gemeenschap bespeuren.

De wethouder benadrukte dat het nieuwe standplaatsenbeleid in 2021 door College en gemeenteraad is vastgesteld “om zonder aanziens des persoons en zonder willekeur te komen tot het toekennen van vergunningen”. Wieshahn-Vrijman: “Er is expliciet gekozen om ook ruimte te bieden aan nieuwe gegadigden op de mobiele marktplaatsen. En het is maar een heel beperkt aantal plaatsen.”

Volgens de wethouder wisten alle huidige standplaatshouders al in 2020 wat er op hen afkomt. Ook wisten zij al op de dag van het invoeren van het nieuwe beleid dat het lotingssysteem op 1 januari 2023 in werking zou treden: op de laatst aangevraagde vergunningen stond duidelijk die einddatum te lezen, laat Wieshahn-Vrijman weten.

‘Hard gelag’

De wethouder snapt daarentegen wel dat het “een hard gelag is” om na bijvoorbeeld 35 jaar te horen dat je je standplaats kwijtraakt, waaraan je gewend bent geraakt en waar je iedereen kent. “We krijgen nieuwe winnaars en daar staan soms ook verliezers tegenover en dat is niet leuk. Maar het is wel een eerlijk, transparant proces wat we met elkaar hebben opgetuigd”, aldus de wethouder.

Petitie

 De twee zoons van Hoa en Cuong zijn inmiddels een petitie gestart in een poging de gemeente ervan te overtuigen dat hun ouders hun standplaats in Schoorl moeten behouden. Inmiddels hebben bijna 2200 mensen de petitie ondertekend.