BERGEN NH – Niet alleen de gemeente Bergen verzet zich tegen het vergroten van de gaswinning door Taqa uit ondergrondse velden in de buurt van Groet, Bergen en Schermer. Ook vijf andere partijen dienden bezwaar in. Dat meldt het Noordhollands Dagblad vandaag, donderdag 21 juli.

Het zou gaan om bewoners uit de omgeving, blijkt uit navraag door de krant bij het Ministerie van Economische Zaken. Vanwege de privaci-wetgeving kan de identiteit van de vijf bezwaarmakers niet worden prijsgegeven.

Taqa mag tot 2024 maximaal 302 miljoen kubieke meter aardgas uit de bodem halen. Dat is 150 miljoen kuub meer gas dan waarvoor de onderneming eerder toestemming had.

‘Kans op aardbevingen’

Het College van Bergen maakte eerder deze maand officieel bezwaar tegen het instemmingsbesluit van de staatssecretaris Mijnbouw van Economische Zaken en Klimaat dat op 1 juni is gepubliceerd. Burgemeester Lars Voskuil gaf aan dat de risico’s op bodemdaling en aarbevingen niet zijn uit te sluiten.

Voskuil: “Feit is dat de gaswinning in Groningen diepe sporen heeft achtergelaten in de maatschappij. Leefbaarheid en veiligheid zijn daar, maar ook bij ons, in het geding.”

‘Verkeerd signaal’

Het College meent verder dat het winnen van gas minder nodig is vanwege de energietransitie en het gebruik van alternatieve energiebronnen.

Ook zou het winnen van deze hoeveelheid gas uit de bodem een verkeerd signaal zijn voor de maatschappij. Dit omdat de overheid aan de andere kant duurzaamheidsmaatregelen doorvoert en bewoners en bedrijven ‘dwingt’ om over te stappen op duurzame alternatieven. De overheid dient consistent beleid te voeren, meent het College van Bergen.