(Bron foto: www.monumentaal.com)

SCHOORL – Villa Oorsprong aan de Bobbeleweg 11 in Schoorl (1930-1932) is vrijdag 2 december door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aangewezen als rijksmonument.

Deze nieuwe status maakt het grote belang van de villa duidelijk en op deze manier blijft het behouden voor de toekomst, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Bergen.

Marjorie Verhoek, hoofd Regio Noord-West bij de RCE overhandigde namens staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu het rijksmonumentenbordje aan de eigenaren. Ook waren onder andere aanwezig wethouder Ernest Briët (Duurzaamheid en Kunst & Cultuur), de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en adviesorganisatie MOOI Noord-Holland.

Van links naar rechts: Diana en Jan Piet Oostwouder, Ernest Briët en Marjorie Verhoek voor
villa Oorsprong. (Foto: ©Hans Brouwers/ Habrofotografie).

Architect C.W. Royaards

Villa Oorsprong is een sleutelstuk in het werk van architect C.W. Royaards (1906-1970), die vooral als restauratiearchitect bekend is. Met zijn eigenzinnige restauratiestijl veranderde Royaards het beeld van tientallen monumenten, zoals de kastelen in Wijk bij Duurstede en Heeswijk en Het Oude Loo in Apeldoorn.

Hergebruik van materialen

Bij Royaards’ nieuwbouwprojecten en restauratiewerken was ambachtelijk vakmanschap zeer belangrijk. Hij gebruikte zoveel mogelijkoude bouwmaterialen. Bakstenen, tegels, houten balken, schouwen, alles werd uit slooppanden gewonnen. Waar aanvullend materiaal nodig was, werd dit ambachtelijk nagemaakt. Hierdoor is het in sommige gevallen bijna onmogelijk oude en nieuwe onderdelen te onderscheiden.

Traditionele villa

Ook Villa Oorsprong in Schoorl is grotendeels opgebouwd uit hergebruikt bouwmateriaal uit de 17e en 18e eeuw, dat is aangevuld met in oude stijl ontworpen onderdelen. Zware kruisvensters, houten balken en stenen vloeren en schouwen zorgen voor een sfeer van de al voorbije eeuwen.

Verder is het ideaal van ‘traditioneel leven’ in de villa doorgevoerd. Zo maakte Royaards geen ruimte voor (destijds) moderne gemakken zoals elektriciteit en stromend water. Lange tijd werd de villa bijvoorbeeld verwarmd met houtkachels.

‘Mooie aanvulling’

Villa Oorsprong geeft een bijzonder inzicht in de woon- en ontwerpidealen van de architect C.W. Royaards en is volgens de gemeente Bergen een mooie en belangrijke aanvulling op de lijst van rijksmonumenten in Nederland.