EGMOND AAN ZEE – Visserijdag in Egmond aan Zee gaat dit jaar niet door. Dat meldt voorzitter Gerard Gravemaker van Stichting Egmondse Visserijdag. 

Het lukt de stichting dit jaar niet om voldoende mankracht te mobiliseren om de vijfentwintigste editie van de Visserijdag tot een succes te kunnen maken, meldt hij tot zijn spijt. Zo is het volgens Gravemaker lastig om voldoende mensen te vinden die ambachten willen laten zien tijdens dit evenement, zoals het knopen van touwen, kantklossen en het roken van vis. Verder vond de organisatie onvoldoende standhouders die hun waren op de markt willen verkopen. “Onder andere is de reden dat viszaken tegenwoordig op een andere manier werken, het zijn meer restaurants geworden zodat het voor hen lastig is om hun vis op de markt te verkopen”, stelt Gravemaker. Ook zijn er te weinig mensen beschikbaar die tijdens het evenement drank willen verkopen. “Naast het feit dat dit stukje gezelligheid er moet zijn, betalen we met de baropbrengst altijd de optredende bands. Dat lukt dus ook niet dit jaar.” Gravemaker: “Alles bij elkaar blijft er weinig meer over dan alleen de shantykoren te laten optreden op Visserijdag. Maar hiervoor kiezen we niet: we organiseren geen korendag.”

Voor Stichting Egmondse Visserijdag, bestaande uit vijf bestuursleden, valt het zwaar om dit nieuws te moeten melden. Gravemaker zegt dat de organisatie al vanaf oktober bezig is met de organisatie maar dat toezeggingen om mee te werken grotendeels uitbleven. Zo vroeg de stichting aan ondernemersvereniging BIZ in Egmond aan Zee om de markt te organiseren en drank te verkopen, maar deze gaf aan dit niet te kunnen vanwege een tekort aan personeel.

‘Aan ons enthousiasme ligt het niet’

Sandy Dekker van Ondernemersvereniging BIZ beaamt dit verhaal. “Door corona zochten te veel personeelsleden een andere baan. Mensen uit de braderiecommissie staan daarom overwegend alleen in hun winkel en bestuursleden van de ondernemersvereniging zijn ook al gemiddeld twaalf uur per week met de vereniging bezig. Het is niet voor niets dat sommige horecabedrijven af en toe een dag dicht blijven. Niet zo gek dus dat we dit er niet bij kunnen hebben.” Dekker stelt dat het al dan niet doorgaan van Visserijdag niet alleen de verantwoordelijkheid is van ondernemers. “Vrijwilligers zijn nodig en die kunnen overal vandaan komen.” Ze kijkt hoofdschuddend naar de berichten die sommige mensen op Facebook posten over het niet doorgaan van Visserijdag. “Als alle mensen die commentaar leveren zelf als vrijwilliger aan de slag gaan, dan zou de Visserijdag ook dit jaar gewoon doorgaan.” De stichting blijft hopen dat er de komende tijd toch nog mensen opstaan die de Visserijdag van de grond laten komen. “Als dat gebeurt, dan zullen wij dat natuurlijk faciliteren. Aan ons enthousiasme ligt het in ieder geval niet.”

Wel Visserijherdenking

De jaarlijks terugkerende herdenking van mensen die op zee zijn omgekomen, gaat wél door. De herdenking vindt plaats op vrijdag 17 juni vanaf 19.00 uur bij het Vissersmonument in het dorp. Aansluitend om 19.30 uur start een herdenkingsdienst in de Oud-Katholieke Kerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. De herdenking valt samen met het honderdjarig bestaan van het Vissersmonument.

Foto: RTV80