EGMOND AAN ZEE – De Visserijdag was zaterdag 17 juni weer helemaal terug. Na twee corona-afgelastingen in 2020 en 2022 en een ontbrekende Visserijdag in 2022 – vanwege een tekort aan vrijwilligers – gooide de organisatie opnieuw een lijntje uit, op weg naar veel nautisch succes en gezelligheid. En dat is volgens Visserijdag-voorzitter Harry Harms goed gelukt.

“We hebben met minder vrijwilligers de Visserijdag tot een succes kunnen maken. Dit lukte, door de onmisbare inbreng van organisaties zoals ‘de jongens van de Pinck’, KNRM en Reddingsbrigade. Enkele mensen die oude ambachten lieten zien, huurden we in dit jaar.”

Dit alles lokte tijdens Visserijdag 2023 veel mensen naar Egmond aan Zee. Een korte samenvatting: bewoners en bezoekers maakten kennis met de Egmondse visserij van vroeger en haar ambachten. Ook het reddingswerk op zee, zandsculpuren, live muziek, kinderactiviteiten, een markt en lekker en eten en drinken stonden op het programma.

‘Openlucht-museum’

Overal in het dorp waren de leden van de klederdrachtgroep Derpergoed uit Egmond te zien, gekleed in kleding uit de visserijtijd van welleer. Bij het nautisch centrum konden bezoekers kennismaken met ambachten zoals de tingieterij, een netboeter en een houtbewerker. “Dit was een soort openluchtmuseum, mensen vonden het prachtig.”

Leden van Visclub Bij Nacht en Ontij bakte hier vis. “De vis was snel op, het was ook zo druk!”

Egmonder Jan Stam gaf een voordracht over ‘Derperdingen’. Hij sprak over de inhoud van zijn boek met verhaaltjes van en over Derp: snapshots in woorden uit het verleden en heden.

(Foto’s: Yvonne Munnik).

Egmonder Pinck in vol ornaat

Op het strand was ook de Pinck te bekijken: dit is een door Egmonders gemaakte replica van een vissersboot van vroeger. “Deze was al heel mooi zichtbaar vanaf de Voorstraat (winkelstraat, red.). Heel mooi dat de vrijwilligers van de Pinck dit mogelijk maakten.”

(Foto’s: Yvonne Munnik).

(Foto: Rob Glas).

Van korvissen tot Zaalneelden

Wie zin had, mocht deelnemen aan een excursie korvissen. De deelnemers leerden op een leuke en grappige manier welke dieren er leefden aan de kustlijn van de Noordzee. Verder stonden een viswedstrijd voor de jeugd op het programma en een optreden van shantykoor de Zâalnêelden. Bijzonder was ook de zandsculptuur die de Egmondse vuurtoren uitbeeldde.

Verder vertelden redders van de KNRM over hun vrijwillige reddingswerk en waren ook medewerkers van de Egmondse Reddingsbrigade paraat. Zij vertelden op het strand hoe hun stranddag eruit kan zien. Bij de Visserijdag hoort ook traditioneel de openstelling van de 28 meter hoge vuurtoren van ‘Derp’.

(Tekst: Evert Visser/ RTV80).

(Foto’s: Yvonne Munnik).

(Bron foto: Gejut Egmond).

(Foto: Yvonne Munnik).