EGMOND AAN ZEE – De ochtend begon met regen, maar gelukkig viel de Visserijdag zaterdag niét in het water. Veel mensen bezochten dit maritieme evenement dat niet is weg te denken uit Egmond aan Zee.

Centraal stond de opkomst en ondergang van de visserij in Egmond en het tweehonderjarig jubileum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Te zien was de zogenaamde Egmonder pinck, een door Egmonders gemaakte vissersboot, voorloper van de ‘bomschuit’. Deze was in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw in gebruik bij de zeevissers.

De tekst gaat door onder de foto’s.

Bezoekers van de Visserijdag namen ook zeker een kijkje in het Nautisch Centrum. Deze veranderde in een pop-up openluchtmuseum waar demonstraties van oude ambachten te zien waren. De aanwezigen gingen in gesprek met de redders van de KNRM en hoorden meer over de geschiedenis van de organisatie.

De tekst gaat door onder de foto’s.

Kinderen namen deel aan Oud Hollandse spelletjes. Ze visten met een sleepnet en leefden zich creatief uit in de knutselhoek van Gejut. In een mega aquarium visten kinderen met een grote hengel. Dat deden ze onder begeleiding van Jan de visserman.

Op het Pompplein waren optredens bij te wonen, zoals dat van het shantykoor De Zâalnêelden. Ook liet bijvoorbeeld de klederdrachtgroepen zich zien. (Foto’s: @Rob Glas/ Facebook De Zee).

(Foto’s hierboven: Rob Glas).
(Foto’s hieronder: RTV80/ Marina Schenk).