EGMOND AAN ZEE – De Visserijdag in Egmond aan Zee keert terug met een nieuwe opzet op zaterdag 17 juni. Het wordt een ‘lopend festival’ op het strand en op de Boulevard.

De aanwezige Visserijdagliefhebbers lopen een kleine wandeling van zuid naar noord en kunnen kennismaken met oude ambachten zoals korren en vis roken en de vissersbootreplica De Pinck.

Er zijn optredens van bijvoorbeeld shantykoor De Zaalneelden, een braderie en een workshop zandsculpuren bouwen. De Reddingsbrigade houdt open dag. Kinderen kunnen zich vermaken met activiteiten op het Nijntjeplein bij de hoofdstrandafgang. Het evenement eindigt met een dinnershow bij Beachclub Chill, een Oester & mosselavond in Bruutt en live muziek bij de Werf.

Rampen, reddingen en sterke verhalen

Organisator BIZ Egmond aan Zee omschrijft het nautische evenement als volgt: “Tijdens de Visserijdag raak je al snel verslingerd aan de bewogen geschiedenis van Egmond aan Zee – een historie die onlosmakelijk is verbonden met de zee. Want de zee is gul en gracieus. Maar ook gulzig en gruwelijk.”

“Welke geschenken en mogelijkheden biedt de zee? Welke rampen en reddingen vonden er plaats? Welke sterke verhalen vol visserslatijn hebben de Egmonders daarover te vertellen? Soms kun je je oren gewoon niet geloven.”

Koor Erato Egmond treedt op

Overigens gaat koor ‘Erato Egmond’ tijdens Visserijdag optreden. Dat gebeurt bij ontmoetingscentrum PostaanZee aan Voorstraat 82a in het centrum.

Erato Egmond is opgericht in 2012, onder leiding van dirigente Marlies Meiners-Bras en met pianobegeleiding van Elena Skorobogatova. Het koor bestaat uit dertig leden. Dit zijn dames en heren die vierstemmig zingen. Het repertoire is veelzijdig, van licht klassiek tot pop en musical.

Het optreden begint om 16.00 uur en duurt twee keer een halfuur, met een korte pauze. De zaal is vanaf 15.30 uur open. Kom op tijd voor een mooi plaatsje, luidt het advies van de koorleden. Bezoekers hoeven zich niet aan te melden. PostaanZee vraagt bezoekers om een vrijwillige bijdrage.

Herdenkingsavond op 16 juni

De avond voor aanvang van de Visserijdag, op 16 juni, vindt de herdenking plaats van de mensen die op zee zijn gebleven. De ceremonie vindt plaats bij het Vissersmonument in Egmond aan Zee en begint om 19.00 uur. (Bron foto Visserijdag: BIZ Egmond. Bron foto Erato: Erato)