EGMOND AAN ZEE – Egmonders herdachten vrijdagavond bij het Vissersmonument in Egmond aan Zee de mensen die in het verleden op zee zijn omgekomen. Hierbij gingen ook de gedachten uit naar de watersnoodramp die zuidwest Nederland overviel in 1953.
Het gezelschap stond stil bij de tenminste 119 Egmondse mannen en jongens die op zee omkwamen tussen 1914 en 1920. Dat gebeurde tijdens hun werk als visser.
Daarnaast kostte de Watersnoodramp aan 1836 mensen het leven. Maar liefst 200.000 hectare grond kwam onder water te staan. Er ontstond grote schade aan de veestapel, woningen, gebouwen en infrastructuur. Zo’n honderdduizend mensen verloren hun huis en bezittingen. Er verdronken tienduizenden dieren.
Bij het monument waren er toespraken en lieten Egmonders zich zien in de tradionele kleding uit de visserijtijd van vroeger. Er volgden kransleggingen bij het monument.
In de kerk
Het gezelschap ging na de herdenking naar de Oud-Katholieke Kerk aan de Voorstraat in het centrum van het dorp, vlak bij het monument.
Sprekers tijdens deze herdenkingsavond waren burgemeester Lars Voskuil en de Egmonders Harry Harms, Ben Hopman, Martijn Mulder en pastoor Joke Kolkman van de Oud-Katholieke Kerk. De zangers en zangeressen van shantykoor de Zâalnêelden zongen liederen in de kerk.
Verder waren tekeningen te zien van basisschoolleerlingen uit Egmond aan Zee. Zij tekenden onder water gelopen huizen en straten.
De Visserijherdenking vond plaats, zoals ieder jaar, aan de vooravond van het nautische evenement Visserijdag in Egmond aan Zee. Deze vindt zaterdag 17 juni plaats.
Amateurfotograaf Rob Glas maakte de onderstaande foto’s. Met dank voor zijn impressies.
(Tekst: Evert Visser/ RTV80. Foto’s: ©Rob Glas).