EGMOND AAN ZEE – Bij het Vissersmonument in Egmond aan Zee zal zondag 11 november om 19.30 uur voor het eerst de verlichting aan gaan. Hiermee komt het monument uit het donker, net zoals de wereld honderd jaar eerder uit de duisternis kwam, toen op die datum de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Hij stapte eind 1918 in IJmuiden als stuurman aan boord van het visserschip Celebes: Gerrit Zwaan, toen nog maar 29 jaar oud. Hij zou nooit meer terugkeren, net zoals zoveel andere Egmondse vissers.

Het dorp verloor tijdens en na de Grote Oorlog een groot deel van haar mannelijke beroepsbevolking aan ronddobberende zeemijnen. Vijfennegentig van hen staan vermeld op het, door Rotterdammer Leendert Bolle ontworpen Vissersmonument.

In 1922 werd het monument plechtig onthuld door burgemeester Eyma, waarna de kale duintop langzaam vol groeide. In de zomer rijdt menig toerist er langs, zonder te zien dat er achter de bomen een prachtig monument staat.

De kleinzoon van stuurman Zwaan, Gerjan, nam als bestuurslid van De Parel het initiatief om het monument weer zichtbaar te maken. Zowel overdag (door verwijdering van bosschages) als ’s avonds (door het aanbrengen van verlichting).

Samen met het Museum van Egmond en Historisch Egmond werd het plan in werking gezet, waarbij ook de steun van de gemeente mag worden genoemd. Martijn Visser Elektrotechniek leverde en installeerde de lampen, Egmonder Ton Groot maakte belangeloos de bestrating in orde.

Zo werd het een breed gedragen project, waar Egmond trots op kan zijn. Op zondag 11 november komt wethouder Jan Houtenbos de verlichting officieel ontsteken. In de aanwezigheid van basisschoolkinderen met lampionnen en muzikale omlijsting van de Zâalnêelden zal ook een krans bij het monument worden gelegd.

Aan de voet van het duin hebben medewerkers van de gemeente inmiddels een bankje verplaatst. Hier zal ook een nieuw informatiebordje worden geplaatst, met informatie over het monument. Iedereen die de bijeenkomst wil bijwonen, is welkom.