BERGEN – De vlag hangt weer in de mast in het zogenoemde Veteranenplantsoen aan het Oranjeplantsoen in Bergen. Burgemeester Lars Voskuil hees de vlag samen met inspecteur-generaal der krijgsmacht Frank van Sprang (tevens inspecteur der veteranen en inspecteur der reservisten) en veteraan Erik Veld.

De vlag wordt jaarlijks gehesen op 29 juni tijdens de landelijke Veteranendag in Den Haag. Maar in Bergen gebeurde dat vandaag. De gemeente Bergen koos voor een kleinschalige happening in het Veteranenpark dat in juni 2021 groots werd geopend en onlangs is opgeknapt. “Omdat het nu om een opknapbeurt van hetzelfde plantsoen gaat, vinden we het zo voldoende’, laat een gemeentewoordvoerder weten aan RTV80.

Grote opening in 2021

Vertegenwoordigers van het Veteranencomité van de BUCH hesen tijdens de grote opening in 2021 de Veterenenvlag. Dat gebeurde in het bijzijn van de Commissaris van de Koning en de toenmalige burgemeester Peter Rehwinkel. Zij onthulden samen een bankje waarop veteranen rustig kunnen nadenken over het grote goed dat ‘vrijheid’ heet en degenen die daarvoor hun leven gaven. Naast de bank zijn witte anjers te zien als gevolg van een initiatief van het landelijk Veteranencomité. Dit comité koos ervoor om in dorpen en steden witte-anjerperkjes aan te leggen.

De tekst loopt verder onder de foto’s.

Andere BUCH-gemeenten

Overigens werd in 2021 ook aan Kleijn Barlaken in Heiloo een Veteranenplantsoen geopend. Daarnaast opende het Veteranencomité van de BUCH een veteranenplantsoen aan de Middelweg in Uitgeest en in Castricum aan de Dorpsstraat, tegenover de Pancratiuskerk. Een motie in de gemeenteraad van Uitgeest maakte destijds de Veteranenplantsoenen in de BUCH-gemeenten mogelijk.

Vanmiddag: bijeenkomst voor veteranen

Hoewel het moment van het hijsen van de vlag niet veel bekijks kreeg, is er vanmiddag wel een bijeenkomst gepland voor alle veteranen van de gemeente Bergen. Zij komen samen in restaurant Studlers aan de Breelaan in Bergen. Burgemeester Voskuil sprak hier zijn waardering uit voor de veteranen. Ook vertelde hij onder andere over het feit dat het plantsoen er weer spic en span bijligt. (Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).

Zie hieronder de video die RTV80 TV maakte in 2021 tijdens de opening van het Veteranenplantsoen in Bergen.