EGMOND AAN ZEE – In het Vijgedal, in de Wimmenummerduinen te Egmond-Noord, zijn twee voor vleermuizen ingerichte bunkers opengebroken. De dader of daders zijn vooralsnog onbekend. In de bunker is niets achtergelaten of meegenomen, toch is de schade groot.

De vleermuisbunkers worden al jaren lang op verzoek van PWN door vrijwilligers ingericht om deze kwetsbare dieren een goed en veilig winterverblijf te bezorgen. De bunkers worden met een stalen deur, voorzien van een invliegopening (een soort brievenbus), afgesloten.

De scharniermoeren van deze deuren, en de moeren van de slotkoker, waren losgedraaid waardoor de deuren verwijderd konden worden. De deurplaten zijn na betreding weer los in de deuropening gezet. Vleermuizen brengen, hangende aan de achterzijde van de bunker, veilig slapend de winterperiode door.

Als het klimaat in de bunker echter verandert of als de stilte verstoord raakt, ontwaken de vleermuizen uit hun winterslaap en verliezen zij enorm veel energie. Als dat meerdere keren of langdurig gebeurt, overleven ze dat doorgaans niet.

Op iedere vleermuisbunker is daarom een plaatje bevestigd dat verwijst naar de huidige functie als vleermuisverblijf. Vanaf augustus maken vleermuizen er al gebruik van en zwermen ze in en uit.

Om er te paren, maar ook om hun toekomstige winterverblijf alvast een beetje in gebruik te nemen. Al jaren wordt er naar gestreefd om het aantal verblijven te verhogen, evenals de kwaliteit ervan. Succesvol, want het aantal overwinteraars neemt navenant toe.