BERGEN – In het Vredeskerkje in Bergen aan Zee ontving mevrouw Wiebenga-Van Reenen 24 april het eerste exemplaar van de voorjaarskroniek van de HVB. De overhandiging vond plaats in het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van de kerk.

In een artikel van de auteurs Bert Buizer en Joop Bekius is te lezen dat haar overgrootmoeder Marie van Reenen-Völter, zij stichtte de kerk in 1918, wilde dat de kerk voor iedereen open zou staan. Zij noemde het een “een kerkje voor allen, een Vredeskerkje”. Ook rietdekkersfirma Molenaar bestaat honderd jaar.

De firma Molenaar heeft daken van huizen in Bergen en de wijde omtrek van riet voorzien, zo ook van enkele villa’s in Park Meerwijk. En laat nu ook Park Meerwijk honderd jaar bestaan. Erik Mattie schrijft over de totstandkoming van dit beroemde toonbeeld van de Amsterdamse School.

Een staaltje bouwkunst in Bergen dat veel internationale belangstelling geniet. In een bijdrage van Ben Min maakt u kennis met Sebastiaan Craenhals, naamgever van ons huidige Kranenburgh. Hij speelde een belangrijke rol bij de droogmaking van de Berger- en Egmondermeer.

Wie was hij en waarom werd hij in 1577 in zijn achtertuin vermoord? Verder vertelt Henk Jellema hoe de schilder Graadt van Roggen door het duinlandschap werd geïnspireerd; laat Bert van der Miesen zien dat je aan de hand van suikerzakjes de geschiedenis van oude etablissementen kan beschrijven en heeft Yvon Bos Eyssen een gesprek met Cees Bloetjes over het oude boerenbedrijf.

Tot besluit enkele reacties op het themanummer over de Tweede Wereldoorlog en nieuws over de tentoonstelling Mooie Plooien van het Sterkenhuis.

Deze zeer gevarieerde en lezenswaardige kroniek is te koop in de lokale boekhandel en via de website van de HVB, www.hvb-nh.nl.