BERGEN – Van een naderende sluiting van het hertenkamp in Bergen is geen sprake, nu minister Piet Adema besloot het houden van herten per 1 januari 2024 te verbieden. Dat laat wethouder Ernest Briët weten.

Herten komen op 1 januari volgend jaar niet meer voor op de lijst van hobby- en huisdieren, omdat zij volgens de minister vrij in de natuur moeten lopen en niet in ‘gevangenschap’. Verder krijgen de dieren vanwege hun omvang en gewicht het stempel ‘gevaarlijk’ van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met name in de bronstijd. De herten die nu leven, hoeven niet uit de hertenkampen te verdwijnen, maar het fokken van nieuwe dieren is verboden.

Briët maakt zich geen zorgen over de tien damherten die op dit moment in het hertenkamp verblijven. “Wij hebben gelukkig nog een aantal heel jonge hertjes die mogelijk nog meer dan vijftien jaar voor zich hebben. Zij kunnen gewoon blijven in de hertenkamp. Daarnaast hebben nog veel andere diersoorten een thuis in onze hertenkamp. Het voortbestaan van de hertenkamp is dus niet in het geding.”