BERGEN AAN ZEE – Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee onderging een grondige restauratie, het werk is klaar. Voldoende reden om feestelijk stil te staan bij dit heugelijke feit, vindt het bestuur van het kerkje. Dat gebeurde zaterdag.

Het Vredeskerkje is de afgelopen maanden gefaseerd opnieuw opgebouwd door nieuwe stenen te plaatsen. Deze restauratie was nodig omdat zout en vocht de muren beschadigden waardoor het kerkje langzaam ‘verkruimelde’, ofwel afbrokkelde.

Voor de renovatie waren 14.300 bakstenen nodig. De actie ‘Draag uw steentje bij’ bracht het benodigde kapitaal bijeen. Mensen die de opknapbeurt wilden steunen, kochten symbolisch een of meerdere stenen ter waarde van 20 euro per steen.

“Met name aan de west- en noordgevel ontstond erosie door zand en zout dat decennialang hierin is opgeslagen. Bij het opdrogen van de muren blijven zandkristallen achter, zij kunnen de bakstenen vernielen. Als je naast de toren in de nok kijkt, dan zie je al dat die stenen eigenlijk al geen verbinding hebben met de voegen”, liet penningmeester Dick Sluis eerder aan RTV80 weten. Dit probleem is nu uit de wereld.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dick Sluis.

Op initiatief van burgemeestersvrouw Marie Amalie Dorothea van Reenen is het kerkje in 1918 gebouwd. Daarom kreeg haar achterkleinkind, Valti Wiebenga van Reenen, de eer om een muursteen te onthullen. Deze steen is een blijvende herinnering aan dit mooie moment. Overigens kreeg de gemeente Bergen eenzelfde steen cadeau van de stichting. Burgemeester Lars Voskuil nam de steen in ontvangst.

De tekst gaat onder de foto’s verder.

Valti Wiebenga van Reenen.

Burgemeester Lars Voskuil.

Verder gaf muurpatholoog Dr. Josepha Kempl een toelichting op deze ingrijpende restauratie. Zij schreef een boek over de werkzaamheden en zij liet dit zien aan de aanwezigen. Verder sprak Haye van der Werf het publiek toe. Hij is coördinator van culturele evenementen, concerten en lezingen.

Ook de burgemeester nam het woord. “Geweldig dat deze restauratie op initiatief en met hulp van vele vrijwilligers en professionele partijen is gerealiseerd.” Later op de dag bedankte hij op Facebook in het bijzonder de bestuursleden van stichting Marie Amalie Dorothea (MAD), voorzitter Martijn Höfelt, beheerder Stella Schrijver, penningmeester Dick Sluis, Valti van Reenen en dominee Engele Wijnsma van de Ruïnekerk.

Later kreeg secretaris Dick Sluis een Koninklijke onderscheiding van Voskuil. (Foto’s: Habrofotografie/ Hans Brouwers).

Bekijk ook de eerder gemaakte video van RTV80 TV.

Muurpatholoog Dr. Josepha Kempl.

Haye van der Werf.