DUINEN – Het lijkt wel of er nu alleen maar vrouweneenden rondzwemmen. Hoe kan dat?
Waar zijn die mooie mannen met hun groene kop, nekring en gekrulde staarten? De eenden die we nu zien gedragen zich ook anders, ze zijn schuw en zenuwachtig. Ze zijn in de overgang!
De eenden zijn nu aan het ruien en dat gaat op een vreemde manier. Gaat het bij andere vogels veer voor veer over een lange periode. Bij de eenden gaat het op een andere manier.
Bij eenden wordt het hele verenpakket tijdens de zomermaanden in korte tijd gewisseld.
Ze hebben hun jongen groot gebracht, er is voedsel genoeg en die mooie veren hebben ze niet meer nodig. De balts is voorbij. De zomer is dus ideeaal om te ruien.
Tijdens de rui hebben de eenden een overgangskleed. Bij de vrouwen eenden valt dit minder op omdat ze toch al een camouflage pak hebben. Bij de mannetjes (woerden) is het duidelijk te zien.
Het kleurige kleed wordt verruild voor camouflage en ze zien er net zo uit als de vrouwen.
Alle veren worden ineens afgestoten en de eenden kunnen dan ook niet vliegen. De eendenman is dan ook alleen nog aan z`n gele snavel te herkennen. Die van de vrouwen is bruin, net als hun veren.
Omdat ze niet meer kunnen vliegen gedragen ze zich anders. Ze zoeken elkaar op en gaan gezellig bij elkaar zitten.
Dan zie je het gevaar sneller aankomen. Ze zoeken ook groter water op, op een grote plas is de kans klein dat je gevaarlijke dieren tegenkomt.
Ze mijden ook de mensen, komen ze in het voorjaar naar je toe om brood te bedelen, nu blijven ze ver uit de buurt.
Op de grote plassen in de duinen zijn ruiende eenden te zien. Eind augustus is het weer voorbij, dan hebben ze hun nieuwe verenkleed en kunnen ze weer vliegen.
Ben Hopman, boswachter.