EGMONDEN/ BERGEN/ SCHOORL/ ZIJPERSLUIS – Tijdens de jaarlijkse herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Die dag zijn er ook dodenherdenkingen in de Egmonden, Bergen, Schoorl en Zijpersluis.

Het thema van de Nationale Herdenking is dit keer ‘Vrijheid’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Dat gebeurt in het jaar dat de lustrumviering van tachtig jaar vrijheid in september van start gaat. ‘Voel u welkom om de herdenkingen bij te wonen’, luidt de uitnodiging van de gemeente Bergen.

DE EGMONDEN (vanaf 19.00 uur)

Egmond aan Zee
De herdenking in Egmond aan Zee vindt plaats in de Protestantse Kerk aan Trompstraat 2. Burgemeester Lars Voskuil en kinderburgemeester Tygo Fontijn zijn hierbij aanwezig.

Egmond aan den Hoef
De herdenking in Egmond aan den Hoef vindt plaats in de Rooms-Katholieke Kerk aan de Herenweg 188. Namens de gemeente is raadslid Jan Houtenbos hierbij aanwezig. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst met medewerking van muziekvereniging Lamoraal van Egmont onder leiding van Michael de Graaf en Maaike Wittebrood. Ook zijn er gedichten te horen.

Egmond-Binnen
De herdenking in Egmond-Binnen vindt plaats in de Abdijkerk aan Abdijlaan 26. Hierbij verleent muziekvereniging Eensgezindheid haar medewerking. Wethouder Ernest Briët is tijdens deze herdenking aanwezig namens de gemeente Bergen.

Kransleggingen

Aansluitend aan de herdenking vinden in Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen kransleggingen plaats.

Bevrijdingsvuur op 5 mei

Op 5 mei brengen de lopers van de Estafetteloop – met het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen – de vrijheid naar de Egmonden. Zij ronden hun tocht af bij het oorlogsmonument in Egmond aan Zee, waar burgemeester Lars Voskuil hen gaat verwelkomen. De door-en aankomsttijden in Egmond-Binnen zijn tussen 13.30 en 13.45 uur, in Egmond aan den Hoef tussen 14.00 en 14.15 uur en in Egmond aan Zee rond 14.15 tot 14.30 uur.

BERGEN

Ruïnekerk Bergen
De herdenking in Bergen is in de Ruïnekerk.

De herdenking, een muzikaal omlijst programma, start om 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur). Frank van Wijk is organist, Marianne Selleger zingt en Dirk Hooglandt begeleidt op saxofoon. Namens de gemeente is wethouder Yvonne Roos-Bakker in de kerk aanwezig.

Verhalenvertelster Naomi Stern vertelt over Jaap Hemelrijk, de kleine rode rector. Vincent Dekker spreek over Vincent Weijland. Ook worden er gedichten voorgedragen.

Stille toch naar de Algemene begraafplaats

De Stille Tocht start om 19.30 uur vanaf het terrein van de Ruïnekerk. De aanwezigen lopen naar de Algemene begraafplaats aan de Kerkedijk. Na de Last Post om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.

Hierna worden het volkslied gezongen en gaan de twee vlaggen van de RAF in top. Op de begraafplaats vindt de krans- en bloemlegging plaats bij het Groot Offerkruis. Ook zijn er bloemleggingen bij de Verzetssteen, het Joodse monument, het Propellorblad en voor het Ereveld en wordt tot slot de Vlam van de Vrijheid ontstoken.

Herdenkingsconcert in de Ruïnekerk

Het herdenkingsconcert in de Ruïnekerk start om 21.00 uur met muziek van Purcell, Edgar, Perry, Beach en Bach. Ook worden er teksten en gedichten voorgedragen. De herdenkingsdienst in de Ruïnekerk wordt rechtstreeks uitgezonden via kerkinbergen.nl, RTV80.nl en RTV80 TV. Bekijk hiervoor de frequenties.

SCHOOL, GROET EN CAMPERDUIN

Voor Schoorl, Groet en Camperduin is er op 4 mei om 19.00 uur een plechtigheid op de Algemene Begraafplaats van Schoorl bij de vier oorlogsgraven. Vanaf 19.25 uur spreekt wethouder Marco Wiesehahn en is er een bloemlegging bij de graven. Op het monument voor de weggevoerde joden wordt een steentje gelegd.

Stille tocht naar Zijpersluis

Om 19.45 uur start de stille tocht naar Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9 voor een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin. Hierbij is een delegatie vanuit de gemeente Schagen aanwezig. De stille tocht start op de hoek van de Regbertslaan/Parallelweg N9. Ook hierbij is wethouder Marco Wiesehahn aanwezig namens de gemeente Bergen.

Na de twee minuten stilte om 20.00 uur worden kransen en bloemen gelegd.

Herdenking Kamp Schoorl

Vanaf 19.55 uur is er een korte herdenking bij Kamp Schoorl aan Oorsprongweg. Namens de gemeenteraad van Bergen legt Alexandra Otto-van der Ende hier een bloemstuk neer. Het bekende gedenkteken, ontworpen door Willem Reijers, is op 4 mei 1947 onthuld.

Vlaggenprotocol

De gemeente Bergen roept de inwoners op om de Nederlandse vlag op 4 mei ook halfstok te hangen. Dit als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen. Dan vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en we sindsdien in vrijheid leven. (Foto’s: RTV80).

Bekijk hier de berichtgeving en video’s van de dodenherdenkingen van voorgaande jaren.

ByEvert