EGMOND AAN ZEE – Een bijzonder moment op 5 mei bij het oorlogsmonument in Egmond aan Zee. De lopers van de voormalige loopgroep De Klok brachten vanuit Wageningen het vrijheidsvuur naar ‘Derp’.

Ze vertrokken woensdag 4 mei om half een ‘s nachts en liepen om de beurt in estafettevorm. Om twee uur kwamen ze donderdagmiddag aan in Egmond aan Zee. De lopers lieten zich voor die tijd nog zien bij de monumenten in Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Piet Buis, de oudste loper van de groep, kinderburgemeester Thomas Meereboer en burgemeester Lars Voskuil onstaken samen het vrijheidsvuur bij het monument in Egmond aan Zee. De zangers en zangeressen van shantykoor ‘De Zâalnêelden’ zongen prachtige liederen. Bij de bijeenkomst was veel publiek aanwezig.

Rob Leijen van het 4 mei comité refereerde aan de enorme impact die het verlies van honderd Egmonders tijdens de Tweede Wereldoorlog op z’on kleine gemeeschap had. Burgemeester Lars Voskuil benadrukte dat het belangrijk is dat we de vrijheid kunnen en mogen vieren. “Je hoeft niet zo ver te kijken om te weten dat het ook anders kan.”

Piet Buis van de loopgroep, kinderburgemeester Thomas Meereboer en burgemeester Lars Voskuil onstaken het vrijheidsvuur (Foto: RTV80)