REGIO – Judith (55), geen echte naam, uit Castricum is voor 120.000 opgelicht door een man die vertelde chirurg te zijn. Dat meldt NH Samen Veilig (NHSV) die waarschuwt voor dit soort fraude.
Het stel werd verliefd, maar dit kostte Judith meer dan een ton. De chirurg liet weten dat hij werkte voor de Verenigde Naties en was uitgezonden naar Jemen. Hij vroeg om geld om vanuit Jemen met haar te kunnen chatten. Ze betaalde via bitcoin. “Achteraf kwam ik erachter waarom de betalingen via bitcoin liepen. Banken kunnen dat niet traceren.”
Het geld via bitcoinbetalingen vloeide al snel rijkelijk. Chris wilde weg uit Jemen, omdat hij zijn eigen leven niet zeker zou zijn. Hij zou zijn beschoten. Snel terugkeren naar Nederland kostte volgens de chirurg tussen de 6.500 en 17.500 euro. Dat betaalde Judith. Omdat hij vertelde niet per vliegtuig en boot thuis te kunnen komen, vroeg hij geld voor een watervliegtuigje. Judith was ervan overtuigd dat haar Chris echt was. Ze kreeg een authentiek ogende ID-kaart van het ziekenhuis in Jemen te zien en gesigneerde brieven van de Verenigde Naties.
Achterdocht: ‘Maak je hoofd leeg…’
De bank vertrouwde het niet en had Judith afgesloten. Als ze achterdocht had, adviseerde Chris haar om haar hoofd leeg te maken in de duinen. Chris liet weten dat zijn watervliegtuigje was neergestort. Judith kreeg foto’s opgestuurd van Chris aan het infuus maar op die foto’s was zijn gezicht niet te zien. De ‘chirurg’ vroeg geld voor een operatie en kreeg dat ook.
Het kwartje viel voor Judith toen de telefoon van Chris online was op het moment dat hij onder het mes zou liggen.
Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland: “Bij datingfraude bouwen daders op geraffineerde wijze een ‘relatie’ op met hun slachtoffers.
‘Check namen en foto’s’
“Als er vertrouwen is, probeert de dader het slachtoffer vaak over te halen om geld over te maken. Meestal via een geldkantoor. Check in dit soort gevallen namen en foto’s via Google. Heb je twijfels? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Wees alert en maak nooit geld over naar iemand in het buitenland die je nog nooit hebt ontmoet.”
Wilt u uw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. U kunt uw ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. De organisatie zegt vertrouwelijk met uw gegevens om te gaan.
