BERGEN NH – Storm Pia raasde donderdagavond en in de daaropvolgende nacht over het land. Door de harde wind is er op de stranden tussen Camperduin en Egmond veel zand weggeslagen en zijn er grote zandkliffen ontstaan. De gemeente waarschuwt dat deze instabiel zijn en kunnen instorten.

Inmiddels staan er waarschuwingsborden bij de strandopgangen tussen Camperduin en Egmond-Binnen. “De zandkliffen zijn soms wel tweeénhalf à drie meter hoog. Het is verleidelijk om een kijkje te gaan nemen, of voor kinderen om er in te gaan spelen. Maar blijf er alsjeblieft uit de buurt, want ze zijn instabiel. Ze kunnen instorten en dan wordt je bedolven onder een grote hoop zand”, aldus burgemeester Lars Voskuil.

Op zich is de schade beperkt gebleven en was de veiligheid niet in het geding door een zandwal bij de hoofdopgang van Egmond aan Zee aan te brengen. “Een aantal betonplaten is weggespoeld en diverse trappen van onder andere de reddingsbrigade zijn weggewaaid. Op dit moment rijden er shovels en graafmachines over het strand voor herstelwerkzaamheden”, aldus de burgemeester.

Hij doet een oproep om niet in de weg te lopen. “Het gaat om zwaar materieel, blijf daar uit de buurt.”

De gemeente heeft de situatie bij de strandopgangen in Egmond aan Zee tijdens de storm continu gemonitord en doet dat nog steeds. Bij de strandafgang in Egmond aan Zee is weer extra zand aangebracht vanwege het verwachte hoogwater gisteren. Op deze manier hoopt de gemeente ook dat de betonplaten bij de opgang op hun plek blijven.

De verwachting is dat deze situatie met de zandkliffen en werkzaamheden nog enkele dagen voortduurt.