REGIO – Op woensdag ondertekenden de wethouders van 10 gemeenten een samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie en het beheer van een regionaal wandelnetwerk in Noord-Holland.

Dankzij dit initiatief kunnen wandelaars straks over 650 km aan routes ongestoord wandelen door de gemeenten Bergen, Langedijk, Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Een deel van het netwerk is al klaar en in 2015 is dit hele wandelnetwerk gereed.

Een wandelnetwerk is een netwerk van rondwandelingen dat de verbinding legt tussen het stedelijk gebied en het buitengebied. Bij elk startpunt is parkeergelegenheid en een informatiepaneel te vinden.

De routes zijn met gekleurde pijlen in twee richtingen bewegwijzerd. Wandelaars kunnen op basis van de keuzepunten ook zelf een leuke wandeling samenstellen. Alle informatie staat op www.wandelnetwerknoordholland.nl.

In de regio Noord- en Midden-Kennemerland is veel vraag naar nieuwe mogelijkheden om te wandelen.
Daarom zijn de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo in 2011 al gestart met het aanleggen van een deel van het wandelnetwerk, waar veel gebruik van wordt gemaakt.

Het wandelnetwerk sluit aan op bestaande wandelmogelijkheden in de duingebieden en op de wandelnetwerken die in de omliggende regio’s West-Friesland en Laag Holland worden gemaakt.

Het is de bedoeling dat het wandelnetwerk ook door andere gemeenten wordt opgepakt, zodat de hele provincie voor de wandelaar ontsloten wordt.

Het wandelnetwerk sluit aan op het provinciaal beleid en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van provincie Noord-Holland.

De samenwerkende gemeenten hebben Recreatie Noord Holland NV gevraagd om het wandelnetwerk te realiseren.

Geef een reactie