BERGEN NH – Sinterklaas en de Pieten bezoeken ook dit jaar weer de gemeente Bergen. RTV80 presenteert u een overzicht.

Egmond-Binnen, zondag 19 november

Sinterklaas komt zondag 19 november aan in Egmond-Binnen. Volgens Spaanse bronnen gebeurt dit tussen 11.00 uur en 12.00 uur. De optocht start bij de Abdij aan de Vennewatersweg. Het gezelschap wandelt vervolgens via Duinweg, Esdoornlaan, Kerkplein en Haagdoornlaan naar dorpshuis De Schulp aan de Visweg. Daar komen ze aan om 11.30 uur. In het dorpshuis start om 11.45 uur een feestelijk programma dat tot 12.30 uur duurt.

Bergen, zondag 19 november

Sinterklaas en zijn Pieten bezoeken op zondag 19 november het centrum van Bergen. Hun rondrit start om 13.00 uur van het beginpunt op de Hoflaan tot de Ruïnekerk. De Politiepiet gaat weer voorop, en verder zullen Kapiteinspiet, Kanariepiet, Zeurpiet, de Muziekpiet, Pietje Peu en alle anderen zich weer laten zien en horen.

Onderweg is er weer veel muziek om de stoet te begeleiden, onder andere van de Coole Piet en het dweilorkest Zo Niet Dan Toch.

Sinterklaas zal ongeveer om 14:30 uur bij de Ruïnekerk aankomen en officieel welkom geheten worden. Hierna gaat Sinterklaas naar het Sinterklaashuis in Schoorl om wat te rusten en alle tekeningen te bekijken. Hier gaan alle Pieten hard aan het werk om alle schoentjes te kunnen vullen.

Groet en Schoorl, zaterdag 25 november

De Sint en zijn vrienden komen op zaterdag 25 november naar Groet. Hier krijgen zij een oprecht ontvangst vanaf 10.00 uur bij Café-Restaurant Mereboer. Om 14.00 uur start een speurtocht voor kinderen in het centrum van Schoorl. Deze duurt tot ongeveer 15.00 uur. Sinterklaas is zijn ring kwijt en de jeugd mag de ring zoeken in het centrum van het dorp. Daarna krijgen de jonge bezoekers een kaartje voor het Pietenhuis cadeau.

Egmond aan Zee, zaterdag 18 november

Sinterklaas en de Pieten komen op zaterdag 18 november naar Egmond aan Zee. De regelpiet vernam dat de Sint met de vrijwilligers van de KNRM en Reddingsbrigade van zijn pakjesboot opgehaald wordt. Sinterklaas komt rond 14.00 uur aan op het Egmondse strand, ter hoogte van strandopgang de Werf. Vervolgens gaat de Sint naar het Eymaplein: hier wordt hij verwelkomd door alle kinderen. De Sint vindt het zeer leuk als alle kinderen meelopen in de optocht vanaf het strand tot het Eymaplein.

Rond 16.00 uur start het feest in Sporthal de Watertoren voor alle kinderen uit Egmond aan Zee tot en met groep 4. Het feest eindigt rond 17.00 uur. Hierna is er de mogelijkheid om nog een drankje na te doen in het Sportcafé.

Kinderen kunnen op de shcolen en in de peuterspeelzaal een kleurplaat ophalen. Voor elke leeftijdsgroep is er een prijs. De kleurplaten worden op 17 november weer opgehaald. Voor kinderen buiten de Egmondse scholen is het mogelijk de kleurplaten op te halen bij Jongerencentrum de Wal in Egmond aan zee, hier kunnen zij de kleurplaten ook weer inleveren maar wel voor 18 november.

Verder zijn hier nog extra toegangskaarten te bemachtigen voor het feest op 18 november. Sint en zijn Pieten hopen op zaterdag 18 november veel kinderen te kunnen begroeten

Egmond aan den Hoef, zondag 26 november

Sinterklaas en zijn Pieten bezoeken zondag 26 november Egmond aan den Hoef. Hun rondrit met het uitdelen van pepernoten en ander snoep duurt van 14.15 tot 14.45 uur. Om 15.00 start een feestelijk programma in Dorpshuis Hanswijk tot 15.45 uur.

Sinterklaashuis in Schoorl

Het Sinterklaashuis in Dopersduin aan Oorsprongweg 3 in Schoorl is geopend van dinsdag 21 november tot en met 3 december.

De Pieten vertellen daar over het dagelijks leven in het Sinterklaashuis. Ze laten het huis zien, zelfs waar hun eigen bedje staat. Verder showen ze de inpakcentrale en heel misschien mogen bezoekers van de Pieten in de slaapkamer van Sinterklaas gluren.

De Pieten vragen waarschijnlijk wel om hulp: er moeten namelijk nog duizenden pakjes worden ingepakt en pepernoten worden gebakken (alleen zaterdag en zondag). Ook moeten de taaipopjes worden versierd. Kinderen kunnen in het Sinterklaashuis ook hun Pietendiploma halen. In de weekenden kunnen de kinderen pepernoten bakken.

Wil je de Sint zelf ontmoeten? Hij is er van dinsdag 21 november tot en met zondag 3 december, dagelijks van 11.00 tot 16.30 uur. Parkeren kan op het parkeerterrein van Dopersduin en bij het bezoekerscentrum Het Zandspoor. Borden wijzen verder de weg. Emailadres: info@sinterklaashuisbergen.nl Internet: www.sinterklaashuisbergen.nl (Foto: Yvonne Munnik).