EGMOND-BINNEN – De replica van de oude waterpomp, die tot zaterdag 5 juni stond langs de Abdijlaan in Egmond-Binnen, is verhuisd naar het pleintje langs de Hereweg in het centrum van het dorp.

.

De waterpomp stond er ietwat verwaarloosd bij en viel tussen de geparkeerde auto’s niet op, laat woordvoerder Jaap Kramer weten. Een officieel feestelijke moment om de nieuwe plek van de pomp te vieren volgt in de tweede helft van juli. Kramer: “Eerst moet de pomp geschilderd en gepoetst worden. En we wachten tot corona iets meer weg is en op mooier weer.”

.

Jaap Kramer wil verder informatie over de historie van Egmond-Binnen plaatsen op het al bestaande informatiebord op het pleintje. “De achterkant van het bord is nu nog kaal.”

.

Echte pomp overbodig
De echte waterpomp stond tot 1932 langs de Abdijlaan. De pomp ging weg omdat PWN in 1929 de waterleiding had aangelegd, de waterpomp was daarom overbodig.”

Cor Tervoort uit Egmond-Binnen maakte een replica van de pomp. Egmonders plaatsen deze pomp in 1992 op de plek van het originele exemplaar langs de Abdijlaan.

.

Jaap Kramer en Cor Tervoort zijn blij dat plaatselijke ondernemers de pomp binnen een paar dagen tijd op zijn nieuwe plek hebben gezet.

Jaap Kramer op de nieuwe locatie van de waterput.

Cor Tervoort (links) en Jaap Kramer.