ALKMAAR/ BERGEN NH – De officier van justitie heeft dinsdag 13 september 240 uur taakstraf geëist tegen de voormalige topambtenaar van de gemeente Bergen Erik van H. Ook moet hij 86.000 euro betalen. 

Volgens het OM maakte de man zich schuldig aan passieve ambtelijke omkoping door in 2006 een hypothecaire lening af te sluiten met gunstige voorwaarden bij een projectontwikkelaar uit Alkmaar met wie hij vanuit zijn functie samenwerkte.

Door de lage hypotheek, die hij op 1 november 2006 afsloot en eind maart 2018 afloste, genoot van H. bijna 61.000 euro voordeel. Daarmee heeft hij volgens het OM een dienst en een gift aangenomen. Dit terwijl hij had kunnen weten – of in ieder geval vermoeden – dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen vanuit zijn functie als gemeenteambtenaar.

Naar het oordeel van het OM kan er bij één project gesteld worden dat sprake is geweest van  tegenprestaties van de ambtenaar aan de projectontwikkelaar voor de hypotheek. Het project waar het om gaat, had betrekking op de ontwikkeling van het centrum van Schoorl.

‘Vertrouwen beschaamd’

Met zijn gedrag heeft de verdachte het vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur beschaamd, wat schadelijk is voor het goed functioneren van de democratische samenleving, stelt het OM.

Eisen

Naast het eisen van de maximale taakstraf heeft de officier van justitie de ontneming gevorderd van het wederrechtelijk verkregen voordeel: €60.944,60. Daarnaast moet hij van het OM een deel van de ingediende schadevergoeding door De BUCH-organisatie (organisatie die werkt voor vier gemeenten: Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) van €49.685,04 betalen, namelijk in totaal €24.842,52.

Van H. werd overigens niet vervolgd voor het aannemen van steekpenningen van een andere projectontwikkelaar. Het bewijs hiervoor ontbreekt.

De uitspraak volgt over een paar weken.