(Update: vrijdag 11 maart, 14.14 uur)
(Update: vrijdag 11 maart, 14.29 uur)

BERGEN NH – Klaas Valkering stapt op als wethouder na kritiek op een campagnebrief die hij donderdag namens de CDA-fractie verspreidde. Dat laat CDA Bergen weten op de website van de fractie.

Valkering stuurde huis-aan-huis een brief die mensen oproept om op 16 maart te gaan stemmen. Hij gebruikte hiervoor het logo van de gemeente Bergen. Deze brief toonde te sterke gelijkenissen met een officiƫle brief van de gemeente.

Burgemeester: ‘Schade aan goede naam en reputatie gemeente Bergen’
Burgemeester Lars Voskuil, tevens voorzitter van het hoofdstembureau Verkiezingen, reageerde vandaag in een persbericht verbolgen over het gebruik van het logo. Hij noemt de campagnebrief aan bewoners misleidend. Voskuil doelt op het logo van de gemeente dat bovenaan de brief is te zien. Voskuil verklaart dat het CDA deze brief buiten medeweten van de gemeente, het college en/of de gemeentelijke organisatie verspreidde. Nadat hij de brief ook zelf ontving, stuurde de burgemeester zijn ongenoegen in een brief aan fractievoorzitter Valkering en het plaatselijke partijbestuur van CDA. Voskuil: “Daarin staat dat ik dit hoog opneem, en dat ik dit beschouw als een poging tot misleiding, waarmee schade kan worden toegebracht aan de goede naam en reputatie van de gemeente Bergen en in het verlengde daarvan aan de integriteit van het proces van onze onafhankelijke verkiezingen.”`

Rectificatie
Voskuil vroeg aan het CDA om vandaag, vrijdag 11 maart, een uitgebreide rectificatie te plaatsen op al haar sociale mediakanalen en websites. Voskuil: “Deze rectificatie dient heldere excuses voor deze misleidende vorm van haar schrijven te maken en voor het ten onrechte gebruiken van afbeeldingen en teksten die de indruk zouden kunnen wekken dat deze van de gemeente Bergen afkomstig zijn. Indien geen gevolg wordt gegeven aan deze oproep, dan zal ik een mededeling van deze strekking laten verspreiden via de gebruikelijke kanalen van de gemeente Bergen.”

Klaas Valkering zette zich de afgelopen drie jaar als wethouder in voor de gemeente Bergen en de BUCH. Zijn speciale aandacht ging uit naar Ruimtelijke Ordening en armoedebestrijding. De komende dagen wordt bekeken welke lopende zaken geen uitstel dulden en hoe de portefeuilles van Valkering binnen het college wordt waargenomen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Bergen weten. De wethouder liet de gemeenteraad schriftelijk weten ontslag te nemen. Burgemeester Lars Voskuil heeft zijn ontslag inmiddels aanvaard.

CDA betreurt opstappen Valkering
De CDA fractie publiceerde vandaag een rectificatie met de volgende tekst. ‘Ondanks het feit dat onder aan de brief duidelijk staat dat de brief is betaald door het CDA en er een aangepast gemeentelijk logo is gebruikt zijn mogelijk mensen op het verkeerde been gezet en voelen zij zich door deze brief wellicht misleid. Dat is nooit onze bedoeling geweest. Naar die mensen bieden wij onze excuses aan. Om verdere verwarring te voorkomen heeft het CDA de verspreiding van de brief stopgezet en alle brieven vernietigd. Gelukkig was de brief nog slechts in enkele straten bezorgd.’

Het CDA betreurt dat deze actie vanuit de campagne heeft moeten leiden tot het opstappen van wethouder Valkering, maar respecteert zijn beslissing. Het CDA-bestuur gaat er overigens vooralsnog vanuit dat Valkering aanblijft als lijsttrekker en kandidaat fractievoorzitter van het CDA in Bergen.